100.000 de franci elvețieni daune pentru un român: Justiția din Elveția nu a reușit să demonstreze că este implicat în explozia unui ATM

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
StiriDiaspora

Un român, suspectat de spargerea unui bancomat, a fost achitat. Atfel, românul va încasa 100.000 de franci despăgubiri de la statul elvețian, care nu a reușit să dovedească implicarea lui în explozia unui ATM.

Parchetul General al Elveției e eșuat să dovedească implicarea unui român în spargerea unui bancomat, încercarea de a descurajeze viitorii infractori dovedindu-se inutilă. Dificultatea de a dovedi infracțiunile a însemnat că un român a primit despăgubiri.

Totul s-a petrecut în Sevelen SG, cantonul elvețian Gallen, un sat de la granița națională. Doi infractori au declanșat un dispozitiv exploziv la bancomatul Raiffeisen de pe Bahnhofstrasse. Câteva minute mai târziu, aceștia au fugit cu un rucsac plin de bani și au aruncat uneltele într-un gard viu.

Bubuitura i-a trezit pe mai mulți locuitori. Aceștia au ieșit la fereastră și au observat două siluete. Aceștia vor descrie una dintre persoane ca având o înălțime de cel puțin 1,80 metri, iar pe cealaltă ca fiind considerabil mai scundă, de aproximativ 1,70.

Justiția din Elveția nu a reușit să demonstreze că românul este implicat în explozia unui ATM

 

Când criminaliștii au cercetat zona, un câine polițist a găsit în tufișuri o rangă albastră și una neagră. Urmele de vopsea de pe bancomat se potrivesc, iar uneltele au material ADN de la doi români care sunt cercetați în Europa pentru spargeri de bancomate.

Unul dintre ei este identificat ca fiind Dumitru P.. Anchetatorii mai găsesc un indiciu: la scurt timp după comiterea crimei, acesta s-a conectat cu telefonul mobil la WLAN-ul unei cafenele austriece, aflată la 40 de kilometri de locul faptei.

Procuratura federală are rareori atât de mult noroc. Majoritatea atentatorilor de la bancomate nu lasă urme personale. De aceea, cazul Sevelen va fi primul proces de prestigiu cu care procuratura va acționa împotriva noului fenomen.Verdictul ar trebui să fie un semnal pentru gangsterii care operează la nivel internațional. Pedepsele mari ar trebui să îi descurajeze să mai comită atacuri în Elveția. Nu este vorba doar de bani, ci și de siguranță. Exploziile pot pune în pericol viața locuitorilor.

Prin urmare, Parchetul General al Elveției cere zece ani de închisoare. La sfârșitul anului 2021, prima instanță a Tribunalului Penal Federal îl condamnă pe Dumitru P. la șase ani de închisoare. Suspectul său complice va fi judecat într-un proces separat, deoarece acesta trebuie să fie judecat mai întâi în Danemarca pentru alte explozii, potrivit aargauerzeitung.ch.

100.000 CHF daune, deși are antecedente

 

Dar acum, a doua instanță a Tribunalului Penal Federal a pronunțat un verdict important - până acum neobservat de public. Camera de apel a anulat verdictul de vinovăție și a ordonat ca românul, acum în vârstă de 32 de ani, să fie eliberat imediat din închisoare. Pentru fiecare zi de închisoare, el va primi 100 de franci plus cinci procente dobândă. El a executat 999 de zile. Prin urmare, autoritățile trebuie să-i plătească 100.000 de franci elvețieni.

Pentru Procuratura Generală a Elveției, acesta este un fiasco. Ei au depus un recurs la Curtea Federală Supremă. Dar chiar dacă instanța supremă ar corecta verdictul într-o zi, făptașul ar fi dispărut demult până atunci. Până de curând, procuratura putea face apel și împotriva deciziilor de detenție. Dar parlamentul a abolit recent această posibilitate. Majoritatea a dorit să consolideze prezumția de nevinovăție. UDC a avertizat în zadar că, în consecință, suspecții ar putea fi eliberați prea devreme.

Ceva în legătură cu infracțiunea, dar ce?

 

În cazul Sevelen este clar că Dumitru P. a avut ceva de-a face cu demolarea bancomatului. Dar nu se poate dovedi ce anume. De aceea, instanța i-a acordat inculpatului beneficiul îndoielii.

Urma ADN nu este o probă, ci doar o probă circumstanțială. S-ar putea ca materialul genetic să fi ajuns pe instrument înainte de comiterea infracțiunii, a considerat a doua instanță. Dumitru P. conducea o firmă de construcții pentru care lucra și presupusul complice. Acesta din urmă ar fi putut fura uneltele. Acuzatul s-a apărat spunând că ranga era folosită în activitatea de construcții pentru a desprinde gips-cartonul.

Procuratura Generală a Elveției și prima instanță a Tribunalului Penal Federal consideră acest argument ca fiind neverosimil. Acestea presupun că afacerea de construcții era o companie fictivă, deoarece nu exista o contabilitate. Pe de altă parte, cea de-a doua instanță presupune că societatea trăia din munca la negru și doar așa nu ținea o administrație.

Totul se leagă, dar primează prezumția de nevinovăție

 

De asemenea, Camera de Apel remarcă o contradicție care nu a fost o problemă în fața primei instanțe. Celălalt român are o înălțime de 1,75 metri și a mărturisit. Dumitru P. este cu doar doi centimetri mai scund și, prin urmare, nu se potrivește cu descrierea rezidenților. Colegul său a refuzat să depună mărturie cu privire la întrebarea dacă Dumitru P. a fost complicele său. Cu toate acestea, nici el nu a negat acest lucru.

Pe de altă parte, Procuratura Federală a subliniat alte contradicții. De exemplu, Dumitru P. a dat răspunsuri diferite în timpul interogatoriilor la întrebarea unde se afla în momentul comiterii crimei.

În primul rând, a susținut că se afla cu tatăl său bolnav în România. Mai târziu, când a fost confruntat cu datele de pe telefonul său mobil, acesta și-a ajustat declarația. Se afla pe un șantier de construcții din Austria, în apropiere de graniță. Acest lucru se potrivește cu datele telefonului mobil. A doua instanță nu a considerat neobișnuit faptul că acuzatul nu și-a putut aminti corect la început.

Suspiciunea că Dumitru P. a fost implicat în infracțiune nu poate fi înlăturată de acest lucru. El are antecedente penale ca un infractor care a făcut turul Europei pentru faptele sale și a fost în strânsă legătură cu exploatatori de bancomate. Mașina sa a fost folosită pentru mai multe explozii în Austria. Toate acestea îl fac într-adevăr suspect, dar acest lucru nu poate dovedi că a comis fapta, susține acum instanța.

S-ar putea, de asemenea, ca el să fi fost implicat în calitate de coordonator în fundal, se arată în noua hotărâre. Dar pentru că Parchetul General al Elveției nu l-a acuzat de această variantă, instanța nu o analizează în detaliu.

 

Youtube video image

Între timp, Poliția federală Fedpol a întocmit următorul raport de situație:

 

Atacuri cu explozibili: Autorii sunt în majoritate de origine româno-moldovenească sau olandeză.

Explozii de gaze: Urmele duc la grupuri de autori francezi, sârbi și români.

Spargeri: Acestea sunt atribuite în principal autorilor din regiunea de limbă albaneză.

De obicei, spărgătorii de bancomate sunt activi și în alte domenii de infracționalitate. Mulți gangsteri olandezi au legături cu mafia belgiană, care modelează comerțul european cu droguri. Grupurile româno-moldovenești sunt specializate, de asemenea, în furt din magazine și prostituție.

Atacatorii de bancomate nu sunt infractori mărunți, se arată în ultimul raport anual al Fedpol. Dimpotrivă: "Sunt bine organizați, rapizi și mereu cu un pas înaintea poliției".

Seria exploziilor de bancomate a început în Elveția în 2018. 110 bancomate au fost aruncate în aer de atunci. Parchetul General al Elveției are în prezent 60 de cazuri în curs de soluționare. În afară de cazul Sevelen, până în prezent a mai adus în fața instanței doar un singur inculpat pentru explozia unui bancomat. Un român a fost condamnat în primă instanță pentru un caz în Buchberg SH, dar a fost achitat pentru un altul în Wilchingen SH.

Afacere periculoasă: Cine a inventat-o?

 

Modelul de afaceri criminale își are originea în Olanda. Acolo, băncile au reacționat și ele primele: au demontat bancomatele, au sporit securitatea, au redus cantitatea de numerar stocată și au închis unele aparate pe timp de noapte. Astfel, atacurile s-au mutat în Germania.

Când instituțiile financiare germane au luat și ele măsuri, infractorii s-au mutat în Elveția. Aici au întâlnit condiții favorabile: o densitate mare de ATM-uri, sume mari în aparate și măsuri de securitate modeste.

Infractorii sunt activi în principal în comunitățile rurale din nord-vestul și vestul Elveției. Fiecare a doua explozie are loc în cantoanele Berna, Aargau, Zurich sau Vaud. Dar și cantoane mai mici, precum Solothurn, Baselland și Lucerna, se numără printre cele afectate. În estul Elveției, pe de altă parte, este o liniște vizibilă. După cazul de la Sevelen din 2019, în Thurgau a mai avut loc doar o singură explozie.

Statisticile mai conțin o veste bună: cadența exploziilor este în scădere. În medie, un bancomat nu mai explodează la fiecare două săptămâni, ci doar unul pe lună.

Blanțul pagubelor

 

Până acum, băncile au negat că ar avea o problemă de securitate. Acum, se pare că are loc o regândire. În prezent, în medie, un bancomat este anulat în fiecare zi undeva în Elveția. Aparatele rămase sunt modernizate cu sisteme care fac ca bancnotele să devină inutilizabile în cazul în care sunt detonate. Poate că măsurile de securitate își fac acum efectul.

Bilanțul pagubelor rămâne considerabil. Numai în cazul Sevelen au fost suportate până în prezent costuri de 656.000 de franci:

Pierderi în numerar: 126'000 CHF.
Pagube materiale: 100'000 CHF.
Proceduri: 80'000 CHF.
Închisoare: 250'000 CHF.
Despăgubiri: 100'000 CHF.
Concluzie preliminară: nimic în afară de cheltuieli.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel