Nu mai puțin de 16 membrii ai unei familii de români au fost arestați în Spania, fiind acuzați de furturi, jafuri și tâlhării. Subinspectorul Eduard Rodriguez, și inspectorul Lisard Hidalgo, de la Divizia de Investigații Criminale (DIC) din Barcelona au oferit detalii din anchetă.
În luna ianuarie a acestui an, cei doi au încheiat prima fază a anchetei "Yapeyú-Amusca" împotriva unui clan familial de origine română dedicat, de mai bine de un deceniu, furtului de bijuterii, ceasuri și portofele prin metoda "îmbrățișării amoroasă".
Această primă fază s-a soldat cu arestarea a 12 persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, toate provenind din același clan familial. Aceștia aveau 260 de condamnări anterioare, deși niciunul dintre ei nu mai fusese în închisoare. Inspectorul Hidalgo a explicat la momentul respectiv că cel puțin 35 de jafuri le-au fost atribuite prin metoda "îmbrățișării amoroase" (26 în Zaragoza, 6 în Barcelona și 3 în Valencia).
Deținuții au fost plasați în arest preventiv prin ordinul Tribunalului de Instrucție 3 din Zaragoza.
"Ancheta a reușit să scoată de pe stradă doisprezece infractori foarte activi", a declarat inspectorul, potrivit publicației El Taquigrafo.
Mossos și poliția și-au unit forțele pentru a destructura acest clan
Pentru a-i prinde pe membrii clanului, a fost nevoie ca forțele de ordine din Spania să-și unească forțele și să lucreze împreună. Totul a început în iulie 2021, când polițiștii au investigat un val de jafuri prin metoda "îmbrățișării amoroase" în mai multe orașe din provincia Zaragoza.
În același timp, la Barcelona, mai multe rapoarte de jafuri comise după același "modus operandi" au declanșat alarmele Grupului de recidivă multiplă al Mossos d'Esquadra din Barcelona, care luptă împotriva crimei organizate.
Anchetatorii au verificat rapid că datele obținute în cadrul primelor proceduri au fost comparate cu cele obținute de Poliția Națională din Zaragoza.
Astfel, după un prim schimb de informații, s-a decis, în aprilie 2022, înființarea unei echipe comune de anchetă pentru a-și uni forțele și a demantela organizația criminală detectată.
Hoții se plimbau în toată Spania
Ancheta comună a dezvăluit că membrii grupării operau în celule mobile distribuite pe întreg teritoriul Spaniei. Cu alte cuvinte, aceștia acționau în grupuri nestaționare, care puteau varia. De asemenea, locația lor varia: deși își aveau sediul în principal în Barcelona, Zaragoza sau în zona Levante, se deplasau cu ușurință pe întreg teritoriul în cadrul activității lor infracționale.
În acest fel, mișcarea lor constantă a îngreunat desfășurarea investigațiilor, precum și identificarea și localizarea lor.
Cu toate acestea, odată ce au fost identificați și localizați, au fost efectuate șapte percheziții simultane în Barcelona, Badalona, Cerdanyola del Vallés și Valencia, în cadrul cărora au fost confiscate și schimbate între membrii organizației o cantitate mare de documente false, bijuterii furate, bani lichizi și aproximativ treizeci de telefoane mobile.
Victimele preferate: persoane în vârstă care purtau bijuterii
Această fază a anchetei le-a permis anchetatorilor să aresteze alte trei persoane, înrudite cu clanul familial, dar care nu făceau parte din acesta, care se specializaseră în furturi prin metoda "scalping".
În timp ce 'îmbrățișarea amoroasă' constă în îmbrățișarea persoanei pe care vrei să o abordezi - de obicei în vârstă - sub pretextul că sunt rude îndepărtate sau cunoștințe din vecinătate, profitând de apropiere pentru a fura bijuteriile sau ceasurile pe care le poartă; în 'scalping', victima este distrasă în timp ce operează un bancomat pentru a observa numărul pin și apoi a fura cardul.
Cu toate acestea, operațiunea "Yapeyú-Amusca" nu s-a încheiat cu arestarea acestor douăsprezece persoane (plus celelalte trei), ci documentația recuperată în timpul perchezițiilor a permis deschiderea unei noi etape de anchetă. Aceste documente au putut încheia cazul cu arestarea altor patru membri ai organizației în orașul Barcelona, precum și cu clarificarea unor fapte noi în Zaragoza, Huesca și Calatayud.
În total, au fost arestate 16 persoane, toate din același clan.
În plus, după conferința de presă organizată la sediul Înaltei Direcții de Poliție din Aragon, o serie de victime au fost încurajate să denunțe infracțiunile cărora le-au fost victime prin acest modus operandi, iar toate au fost clarificate. În acest fel, operațiunea s-a încheiat după doi ani de investigații de când a început, reușind să elucideze toate infracțiunile de acest tip din orașul Zaragoza și o mare parte din cele săvârșite pe teritoriul național.
Acuzațiile în acest caz includ infracțiuni de furt cu violență, furt, apartenență la o organizație criminală, fals în acte, spălare de bani și agresiune sexuală, obiectele obținute ilicit ajungând la o valoare de peste 250.000 de euro numai în orașul Zaragoza, mai scrie sursa citată.
--------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News