17 persoane moarte în timpul protestelor din Columbia

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Cel puţin 17 persoane au decedat şi alte peste 800 au fost rănite în Columbia în cursul violenţelor produse în cele cinci zile de manifestaţii de protest împotriva unui proiect de reformă fiscală al guvernului de dreapta, au anunţat autorităţile columbiene luni, potrivit AFP.

Conform unui bilanţ al Apărătorului poporului, entitate publică de protecţie a drepturilor omului, 16 civili şi un poliţist şi-au pierdut viaţa în cadrul mobilizării sociale, care a început la 28 aprilie în toată ţară. Ministerul Apărării a informat despre rănirea a 846 de persoane, dintre care 306 civili.

În afară de acestea, 431 de persoane au fost arestate în cursul violenţelor care au marcat unele manifestaţii, în cea mai mare parte paşnice, iar guvernul a ordonat desfăşurarea armatei în oraşele cele mai afectate.

Mai multe ONG-uri au acuzat poliţia că ar fi tras asupra civililor.

Ministrul apărării, Diego Molano, a afirmat că incidentele violente erau "premeditate, organizate şi finanţate de grupuri de disidenţi a FARC", care au respins acordul de pace semnat în 2016 de fosta gherilă marxistă, precum şi de Armata de eliberare naţională (ELN), considerată a fi ultima mişcare rebelă din Columbia.

Violențe scăpate de sub control în Columbia



În urma violenţelor au fost deteriorate 313 centre comerciale, 94 de bănci, 69 staţii de transport public, 36 de bancomate şi 14 aparate pentru taxarea circulaţiei rutiere.

Sub presiunea manifestaţiilor, în masă miercuri şi care s-au repetat în zilele următoare cu o amploare diversă, în funcţie de oraşe, preşedintele conservator Ivan Duque a anunţat duminică seara retragerea reformei fiscale, aflată în curs de examinare în parlament.

Acest proiect a suscitat puternice critici, opoziţia, precum şi sindicatele care au organizat mobilizarea din 28 aprilie şi chiar reprezentanţi ai partidului aflat la putere, estimând că el afectează prea mult clasa de mijloc a populaţiei şi considerându-l inoportun în plină pandemie de COVID-19 , care a agravat criza economică.

În pofida retragerii anunţate, manifestanţi au descins din nou în stradă la Bogota luni dimineaţă, blocând circulaţia pe unele bulevarde.

Guvernul prezentase la 15 aprilie parlamentului proiectul său de reformă fiscală vizând creşterea veniturilor statului la nivelul a 6,3 miliarde de dolari suplimentari între 2022 şi 2031, pentru a finanţa cheltuielile publice ale acestei a patra economii din America Latină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel