18 ani de la prăbușirea turnurilor gemene din New York: Cinci români și-au pierdut viața în cel mai SÂNGEROS atentat terorist

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Se împlinesc 18 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie de la New York. Turnurile de la World Trade Center s-au prăbușit atunci. Durerea provocată de atentatele teroriste este încă.

11 septembrie 2001. O zi pe care tot mapamondul și-o va aminti mereu ca pe una dintre cele mai negre din istoria modernă. Astăzi se împlinesc 18 ani de la ceea ce americanii numesc cel mai înspământător atentat din istoria SUA, când patru avioane au fost deturnate de islamiști șocând o lume întreagă. Aeronavele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, un simbol mondial.

Eugen Gabriel Lazar, Corina si Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean și Ana Fosteris. Așa se numeau cei cinci români care au pierit atunci în cumplitul atac terorist. Totul a început în New York, unde două dintre avioanele interceptate de teroriști au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York la interval de doar câteva minute, cele două turnuri gemene prăbușindu-se în scurt timp sub privirile neputincioase a milioane de oameni. Al treilea avion s-a izbit de o aripă a Pentagonului iar al patrulea s-a prăbușit în câmp, după ceea ce se pare că a fost o revoltă a pasagerilor. Bilanțul tragediei a fost unul sfâșietor: aprope 3000 de oameni morți.

 

Eugen Gabriel Lazăr s-a născut în anul 1974 și a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa. A absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer. El era angajat că programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul dintre Turnurile Gemene. În momentul atacului, Eugen se află în biroul sau de la etajul 103 și aștepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale.

Corina (31 de ani) și Alexandru Liviu Stan (34 de ani) se căsătoriseră în 1996 și lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deținea și firma eSpeed. Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Munceau foarte mult și se bucurau să trăiască „visul american".

 

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârstă de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. Lucra inițial ca șofer de taxi, apoi a învățat tâmplărie și a devenit coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. Se află în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niște posibili clienți. El a fost membru al Gărzii Naționale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

 

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soțului sau, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana „considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume". Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani. „Îmi este dor de tine Pusa (sub această denumire era alintată Ana), mi-este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alături de mătușa Geta în Târgoviște. Mă gândesc mereu la ține cu dragoste și recunoștință", se poate citi într-o mărturisire a unui membru al familiei sale, pe site-ul www.legacy.com.

 

Alături de cei cinci a murit și un cetățean moldovean, Arkady Zaltsman, arhitectul care a realizat planurile după care a fost cosntruit Palatul Parlamentului din Chișinău. Arkady emigrase în New York împreună cu soția, Zhanna Galperina și fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firma de arhitectură.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel