Evenimentul, care a reunit aproape 200 de elevi și profesori români din diaspora, dar și din țară, a fost organizat de către Biblioteca Națională a României în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Elenă Dacia din Atena, în colaborare cu Consiliul Județean Gorj, Școala Populară de Arte CONSTANTIN BRÂNCUȘI, Tîrgu Jiu și Biblioteca Județeană CHRISTIAN TELL, sâmbătă, 20.02,2021, pe platforma Zoom a ȘCOLII DE LIMBA ROMÂNĂ DACIA din ATENA.
În deschiderea evenimentului, doamna Carmen Mihaiu, Director General al Bibliotecii Naționale a României a prezentat o bibliografie cu publicații despre Brâncuși, iar de la București evenimetnul a continuat la Gorj, unde ldomnul Gheorghe Nichifor, istoric, Vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a transmis un mesaj de la Casa Memorială ”Constantin Brâncuși” din Hobița;
Despre Coloana Infinitului sau Coloana fără sfârșit, o sculptură a artistului român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, a vorbit din partea Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, artistul plastic – Valer Neag, care a făcut o prezentare live a Coloanei Infinitului.
De la Tîrgu-Jiu la casa memorială de la Hobița
Continuând călătoria, doamna Olimpia Bratu, manager al Bibliotecii Județeană ”Christian Tell” Gorj a făcut o transmisie live a sculpturilor: Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii. Doamna Lidia-Adriana Vasile, specialist în sculptură, meșter popular și instructor în cadrul Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu a continuat apoi cu prezentarea, în direct, a Casei Memoriale ”Constantin Brâncuși” de la Hobița.
Tot la Târgu Jiu, doamna Daciana Ungureanu, profesor de artă decorativă în cadrul Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși”, a prezentat o colecție impresionantă de piese autentice de port popular, tablouri, vase pictate și obiecte realizate.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital din repertoriul Mariei Tănase, oferit de cursantele Școlii Populare de Arte ”Constantin Brâncuși”: Melinda Mitran și Izabela Matei, acompaniate de o parte din orchestra Ansamblului Folcloric ”Maria Lătărețu”.
„Mulțumim mult tuturor organizatorilor pentru colaborarea de excepție, domnului Alexandru Bratu, directorul Școlii Populare de Arte Constantin Brâncuși, copiilor și profesorilor, pentru participare , dar și pentru interesul acordat culturii noastre naționale, care s-a dovedit a fi oriunde în lume, atunci când o purtăm cu mândrie în inimile noastre de români!“, a declarat reprezentantul Asociaţiei Interculturale Româno-Elenă DACIA, prof. Daniela Popescu.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, și au participat Școala Populara de Arte „Constantin Brâncuși” Targu Jiu, Consiliul Judetean Gorj, Biblioteca Naţională a României, Școala Internațională de Limba Română Dacia- Cursuri Online, Scoala de Limba Romana Dacia din Atena, Colecția etnografică Daciana Ungurean și Centrul Cultural „Simion Mehedinți” - Soveja.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News