Potrivit Poliției de Frontieră, femeia plătise 2.500 de euro pentru a obține viza falsă, cu care plănuia să ajungă în Germania. Polițiștii români au depistat-o insă, astfel că acum aceasta este cercetată pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
''În data de 15 decembrie, în jurul orei 19,30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control o cetăţeană din Rusia, în vârstă de 36 de ani, pasageră a unui microbuz ce avea ca destinaţie Germania. Cu ocazia controlului de frontieră, s-a constatat că în paşaportul persoanei în cauză este aplicată o viză Schengen, tip D, eliberată de Germania'', precizează ITPF.
Astfel, întrucât au apărut suspiciuni cu privire la autenticitatea vizei, polițiștii au realizat verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că femeia nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond, fiind falsă.
Aceasta a declarat că a obţinut viza de la o persoană contactată pe reţelele de socializare. De asemenea, pentru a o obține, aceasta ar fi plătit suma de 2.500 de euro, cu scopul de a ajunge în Germania.
Cu privire la cele constatate, tânăra a declarat că nu avea cunoştinţă despre faptul că viza este falsă. Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, scrie Agerpres.
Modificări în spațiul Schengen. Comisia Europeană: "Statele să decidă asupra controalelor de frontieră"
Totodată, Comisia Europeană a anunțat recent că propune introducerea controalelor de frontieră în interiorul spațiului Schengen. Anunțul vine ca urmare a solicitării statelor membre.
Noua propunere este inclusă în planul privind reforma Schengen care trebuie să fie adoptată de guvernele naționale și de Parlamentul European, scrie Mediafax. Astfel, Comisia Europeană propune norme actualizate pentru a consolida spațiul Schengen.
Potrivit inițiatorilor propunerii, modificările au ca scop o mai bună coordonare la nivelul UE și o mai bună dotare a statelor membre pentru a face față provocărilor, în ceea ce privește gestionarea atât a frontierei externe comune a UE, cât și frontierele interne din spațiul Schengen.
Astfel, potrivit noilor reglementări, statele membre ar putea introduce controale la frontieră ori de câte ori doresc și le-ar putea prelungi aproape pe termen nedefinit.
De asemenea, membrii spațiului Schengen ar putea suspenda anumite protecții pentru solicitanții de azil, dacă țările vecine organizează fluxurile migratorii către frontierele blocului comunitar. Cel mai bun exemplu în acest caz este Belarus și modul în care țara a acționat în ultimele luni, anunță reprezentanții CE.
Reformele propuse trebuie să fie aprobate de guvernele naționale și de Parlamentul European, iar procedurile ar putea dura luni de zile, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News