În urma analizelor efectuate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene s-a constatat că temperatura globală din acest an este cu peste 1,4 grade Celsius mai caldă decât nivelurile preindustriale și aproape de pragul de 1,5 grade stabilit în Acordul de la Paris asupra climei. Cercetătorii sunt de acord că dincolo de această cifră oamenii și ecosistemele se vor lupta să se adapteze.
În fiecare lună, începând din iunie, a fost cea mai caldă înregistrată. Îngrijorarea oamenilor de știință cu privire la ce va însemna acest lucru pentru planetă în următorii ani se va transforma în certitudine pentru toată omenirea.
Țările bogate, cu emisii mari, au contribuit cel mai mult în acest an la creșterea fără precedent a temperaturii globale. Oamenii de știință au mai adăugat că rezultatul efectelor combinate ale uraganului El Niño dar și ale schimbărilor climatice cauzate de om au cauzat căldura excepțională din 2023. Multe de valuri de căldură mortale și temperaturi record au lovit mai multe continente în acest an, iar încălzirea apei oceanului fără precedent au certificat temerea cercetătorilor că planeta va rămâne încălzită cu 1,5 grade Celsius pe termen lung.
Și ONU avertizează asupra „haosului climatic” pe fondul „celei mai fierbinți veri înregistrată vreodată”. Începând cu 2022, Pământul s-a încălzit cu aproximativ 1,2 grade Celsius, iar ultimii ani au arătat că planeta resimte deja efectele alarmante ale crizei climatice pentru care mulți nu sunt pregătiți, precizează CNN:
Organizația Meteorologică Mondială a publicat un raport prin care s-a constatat că deceniul dintre 2011 și 2020 a fost cel mai cald înregistrat pentru pământ și oceanele planetei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News