24 iunie: Ziua Internațională a Iei. Românii din Lisabona pot sărbători, vizitând expoziția "Arta Iei românești și ceramică: O moștenire a umanității"

Alexandra Curtache |
Data publicării:
24 iunie: Ziua Internațională a Iei. Românii din Lisabona pot sărbători, vizitând expoziția "Arta Iei românești și ceramică: O moștenire a umanității"  / Foto: Captură video youtube
24 iunie: Ziua Internațională a Iei. Românii din Lisabona pot sărbători, vizitând expoziția "Arta Iei românești și ceramică: O moștenire a umanității" / Foto: Captură video youtube

Expoziția "Arta Iei românești și ceramică: O moștenire a umanității", organizată de Muzeul Național al Satului 'Dimitrie Gusti', se va deschide vineri la Muzeul Azulejos din Lisabona și va primi vizitatori până pe 31 august.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, și a fost inițiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Anul acesta pentru românii din Lisabona și nu numai, pentru toți cei care vor să vadă o parte din cultura românească va fi deschisă Expoziția "Arta Iei românești și ceramică: O moștenire a umanității" la Muzeul Azulejos.

 

Ziua Universală a Iei sărbătorită la Lisabona

 

"Vor fi expuse piese ceramice reprezentative din colecția Muzeului Național al Satului 'Dimitrie Gusti' din București, printre care amintim farfuriile de Horezu - înscrise în patrimoniul cultural UNESCO, sau formele extrem de valoroase ale ceramicii transilvănene (ulcioare, farfurii și plăci de aragaz)", a anunțat echipa Muzeului Satului într-o postare pe Facebook.

De asemenea, vor fi expuse seturi vestimentare din folclorul românesc care pun în valoare frumusețea bluzei populare românești „ia”, respectiv costume tradiționale specifice Olteniei, Munteniei și Moldovei, cu un accent deosebit pe broderia "altiță" din partea de sus a mânecii, element introdus în 2022 pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

 

Cum a luat naștere această tradiție



,,Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online "La Blouse Roumaine" a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ,,fenomen” ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen.

Așa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu ulițele sale bătătorite de muncă, dar și cu voia bună pe care țăranul român a știut mereu să o întrețină.

Ia, mândra cămașă, a fost haina care i-a însoțit pe ai noștri străbuni și la bine și la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseții, al feminității și al stabilității, aș spune, judecând după rezistența ei peste veacuri. 

În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meșteri populari la designeri, artiști sau Biciclete Cochete”, a declarat Mirela Crețu, director Managementul colecțiilor Muzeul ASTRA, Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel