24 iunie - Ziua universală a Iei: O sărbătoare a identității și tradițiilor românești

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Ziua Iei se sărbăatorește pe 24 iunie (Foto: Freepik)
Ziua Iei se sărbăatorește pe 24 iunie (Foto: Freepik)

De Ziua Universală a Iei, celebrăm cu mândrie și dragoste cămașa tradițională românească, simbol al identității și culturii noastre.

Astăzi, 24 iunie, România celebrează Ziua Iei, o zi dedicată uneia dintre cele mai reprezentative piese de vestimentație tradițională românească. Ia, cunoscută pentru bogăția ei de motive decorative și simbolistica profundă, reprezintă un simbol al identității naționale și al patrimoniului cultural românesc. Sărbătorită în aceeași zi cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, această zi capătă o semnificație aparte, îmbinând tradițiile religioase cu cele culturale.

Originea și semnificația Iei

 

Ia, parte integrantă a costumului popular românesc, are o istorie veche de secole. Aceasta nu este doar un articol vestimentar, ci un veritabil document istoric, fiecare ie spunând o poveste prin modelele și culorile folosite. Motivele brodate variază de la regiune la regiune și includ elemente inspirate din natură, viața rurală și simboluri străvechi cu semnificații adânci.

Fiecare ie este unică, iar realizarea ei implică o muncă migăloasă și o îndemânare aparte. Femeile din satele românești își dedicau luni întregi pentru a crea aceste minunate piese vestimentare, fiecare fir de ață fiind cusut cu grijă și dragoste. În trecut, ia era purtată la ocazii speciale și avea rolul de a reflecta statutul social și marital al purtătoarei.

Sărbătoarea zilei Iei

 

Ziua Iei a fost sărbătorită pentru prima dată în 2013, la inițiativa comunității online „La Blouse Roumaine”, și de atunci a devenit o tradiție anuală. Evenimentul are ca scop promovarea iei și a valorilor tradiționale românești atât în țară, cât și în diaspora.

În această zi, românii din întreaga lume poartă ie, participă la evenimente culturale, expoziții, parade și ateliere de creație. Muzeele de etnografie și instituțiile culturale organizează expoziții speciale dedicate iei, unde sunt prezentate diverse tipuri de ii, vechi și noi, provenind din diferite zone ale țării.

Importanța Iei în cultura contemporană

 

Ia a reușit să-și păstreze relevanța și în zilele noastre, adaptându-se la tendințele moderne fără a-și pierde autenticitatea. Mulți designeri contemporani de modă integrează elemente tradiționale din ie în creațiile lor, ducând astfel mai departe acest simbol al identității românești. De asemenea, ia a devenit un element de mândrie națională, fiind purtată cu respect și apreciere la diverse evenimente oficiale și neoficiale.

Ziua Iei nu este doar o ocazie de a celebra un articol vestimentar, ci și o oportunitate de a ne reconecta cu rădăcinile noastre, de a aprecia munca și creativitatea strămoșilor noștri și de a promova cultura românească pe plan internațional. În această zi specială, purtăm ia cu mândrie și ne amintim de bogăția tradițiilor care ne definesc ca popor. Sărbătorind Ziua Iei, sărbătorim, de fapt, spiritul românesc în toată diversitatea și frumusețea lui.

Personalități importante care au purtat Ia cu mândrie

 

Regina Maria a României, dar şi Maria Tănase sau Smaranda Brăescu au fost printre primele personalităţi care au dus ia peste graniţele ţării. Regina Maria, o englezoaică frumoasă, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, iubea costumul popular românesc pe care nu ezita sa-l îmbrace şi în care s-a lăsat fotografiată de nenumărate ori.

Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, era cunoscută în epocă pentru dragostea faţă de portul popular, pe care îl considera cel mai potrivit costum de gală, atât în ţară cât şi în străinătate.

Mari artişti, precum Henri Matisse, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Constantin Daniel Rosenthal, au pictat ia românească, seduşi de frumuseţea şi autenticitatea ei.

De la galeriile de artă şi muzeele în care au fost expuse celebrele picturi, nu a mai fost decât un pas  până la colecţiile designerilor internaţionali. Gucci, Jean Paul Gaultier, Galliano, Kenzo, Tom Ford (a reinterpretat ia din zona Sibiu), Yves Saint Laurent (1981 – colecţia “La blouse roumaine”), Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui, Philippe Guilet s-au inspirit, în colecţiile lor, din portul popular românesc. Kate Moss, Heidi Klum, Taylor Swift au păşit pe catwalk purtând aceste creaţii, iar celebra cântăreaţă Adele a apărut pe coperta revistei Vogue, îmbrăcată într-o bluza semnată Ford şi inspirată din portul popular românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel