Cel puțin cinci mii de muncitori, majoritatea români, moldoveni sau polonezi vor lucra la culesul strugurilor, fără a li se cere să prezinte un permis de muncă. De fapt, pentru recoltarea strugurilor nu va fi necesar un certificat verde care să ateste vaccinarea sau un test Covid negativ.
În ciuda avertismentelor constante ale Ulss 2 privind focarele dizbucnite la întoarcerea din străinătate - mai întâi cu comunitatea moldovenească, acum cu cea românească -, companiile nu intenționează să le ceară lucrătorilor certificatul: "În sectorul nostru există o anumită flexibilitate. Lucrăm în aer liber și riscurile sunt mai mici", afirmă Giorgio Polegato, președintele Coldiretti Treviso.
5.000 de români așteptați în Italia la culesul viilor
Dacă până anul trecut era o problemă cu găsirea forței de muncă pentru recoltare, în acest septembrie 2021 valul lung al crizei Covid a lăsat pe teren șomeri și muncitori concediați care sunt dispuși să lucreze ca culegători de struguri. "Există o disponibilitate mai mare de a lucra în ferme", confirmă Polegato de la Coldiretti.
"Vorbim de 5 mii de locuri de muncă pentru luna viitoare și nu ne va fi greu să le acoperim. Studenții sunt disponibili, există cooperative din străinătate, nu mai avem problemele de anul trecut. Nu mai avem problemele de anul trecut. Nu toată lumea lucrează din nou în mod normal după urgența Covid, așa că există un bazin mare de forță de muncă din care să se apeleze. Desigur, ne lipsesc în continuare voucherele, care ar fi fost un instrument bun mai ales pentru studenți și pensionari, în loc să trebuiască să angajăm oameni pe bază de contract temporar. De asemenea, acestea ar fi contribuit la eradicarea flagelului muncii la negru“, a explicat Polegato.
„Certificatul verde, vaccinul sau testul Covid, obligatorii?“
Recoltarea soiurilor cu coacere timpurie - Pinot Grigio, Pinot Nero și Chardonnay - a început deja, în timp ce în cazul Prosecco se vor înregistra unele mișcări la sfârșitul săptămânii viitoare, iar zona Conegliano-Valdobbiadene își va intra în drepturi după 20 septembrie. Până la această dată, obligația de a deține un "Green Pass" va fi extinsă la restauratori și la lucrătorii în contact cu publicul, dar lumea agriculturii va rămâne scutită.
"Cooperativele cu o mare disponibilitate de forță de muncă devin din ce în ce mai populare", explică Polegato, "marile companii folosesc muncitori care vin în principal din România, Polonia, Maroc, Sri Lanka. În ceea ce mă privește, le cer un permis verde celor care lucrează în cramele companiei mele", răspunde numărul unu de la Coldiretti.
"Dar nu este necesar pentru cei care culeg struguri. Este un loc de muncă în aer liber, unde nu există contact apropiat, astfel încât riscul este mai mic decât în alte medii de lucru. Este posibil ca unele dintre companiile mai structurate să solicite acest lucru, dar sentimentul este că toate celelalte nu o fac, în sectorul nostru există o anumită flexibilitate. Și, așa cum am spus, vorbim în continuare despre un certificat care nu este obligatoriu. În orice caz, atenția noastră rămâne ridicată și vom face tot posibilul pentru a evita contagiunea și situațiile de risc“, a explicat acesta, citat de Tribuna Treviso.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News