Poliția Națională spaniolă, Mossos d'Esquadra și Poliția Română, în colaborare cu Europol și Eurojust, au demantelat o structură infracțională care a fraudat de opt milioane de euro prin tehnici de inginerie socială. În operațiunea desfășurată în Spania și România au fost arestate 33 de persoane.
După cum au informat cele trei poliții, printr-o declarație comună, organizația condusă din România, dedicată escrocheriilor masive, funcționa cu diferite celule împrăștiate în întreaga Europă astfel încât, dacă una cădea, activitatea celorlalte nu era disturbată.
Înșelătoriile au fost de două tipuri: către entități publice, cum ar fi spitale, primării și consorții, unde se substituiau sub identitatea furnizorilor pentru a primi plăți în așteptare în conturile deschise de un intermediar, și la persoanele cu escrocherii în site-urile de vânzări imobiliare.
În primul caz, aceștia efectuau un "studiu aprofundat" al potențialelor victime în rândul diferitelor entități publice pentru a le detecta furnizorii pe care îi înlocuiau pentru a solicita o taxă în conturile bancare controlate de ei. Odată ce transferul era făcut, sumele primite ajungeau imediat în alte conturi.
În cazul victimelor private, înșelătoriile au fost făcute de pe site-uri de închiriere de locuințe, înlocuindu-se paginile reale pentru a atrage potențiali clienți în tranzacții bancare de tip phishing - furt de date - și înșelătorii din vânzări online.
Ca urmare a amplei operațiuni comune ale poliției, persoana responsabilă de rețeaua din Spania, care controla diferitele straturi ale organizației și fluxul de bani, a fost arestată.
Investigatorii au demontat, de asemenea, structura financiară din Spania care era formată din firme fără activitate care se ocupau cu albirea banilor proveniți din escrocherii obținute în principal în Spania și Germania.
Organizația destructurată avea un departament IT, care se ocupa de phishing, de înlocuirea site-urilor web și de înregistrarea conturilor de e-mail; un departament de falsificare a documentelor; un departament de logistică, care gestiona achiziția de bilete de avion, autobuz și tren pentru membri dedicați spălării banilor. Membrii organizației au deschis aproximativ 700 de conturi bancare în Spania, pe lângă un număr foarte mare de conturi în străinătate, toate fondurile provenite din înșelătorii erau transferate în străinătate în Germania, Cehia, România, Ungaria, Italia și Polonia.
Operațiunea comună între Spania și România s-a încheiat cu arestarea a 14 persoane în Spania și cinci din România, care, împreună cu alte 14 de arestări efectuate pe parcursul investigațiilor, au ridicat numărul de arestări la 33.
Ancheta la nivel internațional a fost coordonată de Europol și Eurojust și alte instituții abilitate care au emis 11 mandate europene de reținere și extrădare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News