500 000 de case noi, de vânzare în Spania. Nimeni nu vrea să le cumpere

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spania. Jumătate de milion de case noi, de vânzare. Nu s-a găsit niciun cumpărător pentru ele
Spania. Jumătate de milion de case noi, de vânzare. Nu s-a găsit niciun cumpărător pentru ele

În Spania există aproape jumătate de milion de case noi la vânzare, pe care nimeni nu vrea să le cumpere. Din datele analizate, construcțiile nu au fost adaptatate cererii: casele rămase nevândute sunt de fapt vile care costă destul de mult. 

Cele mai multe dintre ele sunt încă deținute de dezvoltator și au fost construite în timpul freneziei imobiliare de la începutul anilor 2000. Este un paradox: un număr foarte mare de locuințe nevândute într-o țară cu o penurie severă de noi construcții imobiliare. 

Acest lucru reiese din datele privind locuințele noi nevândute, publicate în fiecare an de Ministerul Transporturilor și Mobilității. La 31 decembrie 2022, existau un total de 444.546 de case care reprezintă 1,7% din totalul fondului de locuințe din Spania, cele mai multe dintre ele vile de reședință scrie 20minutos.es.

La nivel geografic, o mare parte din acele proprietăți noi, care nu sunt vândute, se află în provincii de coastă mediteraneene, cum ar fi Alicante, Castellón, Murcia sau Almería.

Românii din Spania renunță în masă la cetățenie. Devin spanioli cu acte în regulă

Provincia cu cel mai mare număr de locuințe noi nevândute este Madrid cu 48.124 de proprietăți, urmată de Barcelona (46.053), Alicante ( 33.354), Castellón (23.486), Valencia (21.437), Toledo (20.717), Murcia (19.769), Santa Cruz de Tenerife (18.152), Almería (15.505) și Sevilla (14.787). 

Cu toate acestea, în multe dintre aceste provincii, locuințele noi care nu pot fi vândute reprezintă o parte reziduală a stocului imobiliar. De exemplu, în cele mai populate patru provincii din țară (Madrid, Barcelona, ​​Valencia și Sevilla) numărul locuințelor nevândute abia ajunge la 2% din totalul locuințelor înregistrate. Pe de altă parte, în provincii precum Castellón, Toledo sau La Rioja rata se apropie de 5%.

Spania caută muncitori străini pentru a ocupa mii de posturi vacante. Condițiile pentru permisul de muncă, simplificate

Volumul enorm de locuințe noi pentru care nu există cumpărători a fost o problemă de când bula imobiliară a izbucnit la sfârșitul anilor 2000. În 2009, s-au acumulat 649.780 de proprietăți de acest tip după câțiva ani de dezvoltare a construcțiilor. 

De la acea dată, fondul de locuințe noi de vânzare abia a scăzut cu 32% în ultimii 14 ani, timp în care s-au vândut 205.000 de locuințe. În plus, în ultimii cinci ani, numărul de locuințe a stagnat la aproximativ 450.000. Din 2019, doar 12.563 de proprietăți au fost vândute. 

Într-o țară în care locuințele sunt o problemă de prim ordin, până în punctul în care în Guvern s-a creat o Direcție Generală de Urgență Locativă, este paradoxal că sunt atâtea proprietăți nefolosite, mai ales că cererea este foarte mare. 

Crește salariul mediu în Spania. Acestea sunt regiunile unde salariații primesc mai mulți bani

În acest sens, un raport recent al Băncii Spaniei emite ipoteza că aceste locuințe nu sunt adecvate cererii, care este orientată către clădiri mai mari, cu spații deschise și eficiente energetic. În plus, trebuie avut în vedere că proporția acestor proprietăți în orașele mari, unde sunt cele mai presante probleme de preț, nu pare a fi foarte mare.

Ultimul raport a fost publicat  în 2011 și număra 3,4 milioane de locuințe goale. Dintre acestea, 770.000 fuseseră construite între 2002 și 2011, o cifră similară cu fondul de locuințe nevândute din  2022 - 676.000, potrivit chiar Ministerului Transporturilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel