S-au strâns 500.000 de semnături pentru reducerea la 5 ani a perioadei de așteptare pentru cetățenia italiană

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Campania pentru modificarea legii cetățeniei în Italia a atins pragul de 500.000 de semnături necesare pentru organizarea unui referendum. 

Referendumul pentru reformarea legislației cetățeniei, inițiat de mai multe organizații, inclusiv partidul progresist Più Europa, a atins recent pragul de 500.000 de semnături necesare. Anunțul a fost făcut marți de liderul partidului, Riccardo Magi, în cadrul unei declarații pentru agenția ANSA.

Acest referendum vizează reducerea perioadei de ședere legală continuă, necesară cetățenilor străini pentru a obține cetățenia italiană, de la zece la cinci ani. „Schimbarea ar restaura legislația în vigoare înainte de 1992 și ne-ar alinia la ceea ce este stabilit în alte câteva țări ale Uniunii Europene”, a explicat Magi. Această modificare nu doar că ar simplifica procesul de obținere a cetățeniei, dar ar și reflecta o adaptare a Italiei la standardele europene în materie de integrare a imigranților.

Pentru a solicita referendumul, cele 500.000 de semnături trebuiau strânse până la sfârșitul lunii septembrie, iar campania a prins avânt considerabil în ultimele zile. Mobilizarea comunității și sprijinul din partea personalităților politice și de divertisment au contribuit la atingerea acestui prag, semn că subiectul cetățeniei este de interes major pentru societate.

Curtea Constituțională se va pronunța în februarie asupra aprobării referendului

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Următorul pas în acest proces constă în depunerea semnăturilor la Curtea Supremă, care va verifica dacă toate regulile legale au fost respectate. Observațiile privind neregulile tehnice pot fi formulate până la 31 octombrie, iar decizia finală asupra legitimității întrebărilor care urmează să fie prezentate cetățenilor va trebui să fie luată până pe 15 decembrie. După aceste verificări, Curtea Constituțională se va pronunța în februarie asupra aprobării referendului. Magi a exprimat așteptări optimiste privind organizarea votului în primăvară, indicând că cetățenii ar putea fi chemați să se pronunțe asupra acestei reforme esențiale.

Reforma propusă ar facilita obținerea cetățeniei pentru aproximativ 2,5 milioane de persoane, inclusiv copii minori care devin cetățeni prin intermediul părinților. Deși nu va schimba procedurile birocratice adesea lungi și complexe care sunt parte a procesului de dobândire a cetățeniei în Italia, referendumul ar permite ca aceste proceduri să înceapă cu cinci ani mai devreme, o schimbare semnificativă pentru cei care doresc să devină cetățeni italieni. Aceasta ar putea avea un impact considerabil asupra integrării sociale și economice a imigranților, facilitându-le accesul la drepturi și oportunități egale.                                                                                                                                                                                                                                                                                

---------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel