70% din suprafaţa României, pârjolită de secetă; Oamenii din zeci de localităţi primesc apă la robinet doar câteva ore pe zi

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

70% din suprafaţa ţării este afectată de secetă, iar oamenii din mai multe localităţi primesc apă la robinet doar câteva ore pe zi.

În judeţul Iaşi, locuitorii din 17 comune vor primi apă de băut în anumite intervale orare, astfel încât să se poată umple rezervoarele. 

70% din suprafaţa României, pârjolită de secetă

 

„Sunt anumite comune unde într-adevăr există un alt program decât cel 24 din 24 pentru apă potabilă, pentru ca APAVITAL să aibă la dispoziţie măcar şase, opt ore în aşa fel încât rezervoarele să poată să fie din nou umplute. Numai că e foarte importantă cauza pentru care apa din aceste rezervoare se consumă foarte rapid pentru că, în afară de consumul casnic, apa potabilă este utilizată în gospodării şi pentru a uda grădina sau alte culturi pe care le au cetăţenii în jurul casei. Normal, o dată cu creşterea consumurilor, şi rezervoarele se golesc mult mai repede“, explică prefectul de Iaşi, Bogdan Cojocaru, citat de Rador.

Seceta din această vară pune în pericol culturile agricole din ţara noastră. Sunt zone unde, în lipsa precipitaţiilor şi a sistemelor de irigaţii, recoltele sunt compromise aproape în totalitate.  Unul dintre cele mai afectate judeţe este Galaţiul, relatează RRA.  În ultimele cinci luni nu a mai plouat serios în judeţ, culturile neirigate sunt afectate în proporţie de 80 până la sută la sută. 

"Dacă la grâu am realizat cam 50% din ceea ce am făcut anul trecut, la cultura de porumb şi floarea soarelui s-ar părea că va fi similar cu anul 2020, adică 0. La ora asta e catastrofă," spune Floricel Dima, cultivator de terenuri neirigate în zona Frumuşiţa Fârţăneşti.

Probleme și în zonele irigate

 

Chiar și culturile irigate sunt afectate din cauza sistemelor vechi şi uzate care se defectează frecvent. 

"Am avut nişte probleme cu nişte pompe care după seceta asta s-au defectat, ne urcă apa de la Dunăre şi stăm de o lună de zile fără apă. S-au uscat deja legumele, sunt 50%-60% compromise. Exploatăm un sistem de 40 de ani. Practic, sudăm azi într-o parte, peste două zile crapă în altă parte," a spus Vasile Tunsu, fermier din comuna Vânători.

O altă problemă reprezintă nivelul tot mai scăzut al Dunării. 

"Marea majoritate a noastră irigă prin SPA Dunăre. Sub 3500 nivelul Dunării nu se mai amorsează pompele şi nu vom mai avea apă pe canalul magistral," a spus Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice.

 

Specialiștii cer stare de urgență în România

 

Directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi din judeţul Botoşani, Ionică Nechifor, care este şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, cere instituirea stării de urgenţă ca urmare a secetei care afectează cea mai mare parte a zonei Moldovei.

El a declarat că judeţul Botoşani este lovit de o secetă fără precedent, care afectează atât sectorul vegetal, cât şi cel zootehnic din agricultură, generând pierderi foarte mari.

"Eu estimez unde la 95% pierderi în ceea ce înseamnă culturile înfiinţate în primăvară. Eu cred că în zona zootehnică este mai grav. Toate păşunile sunt roşii. Efectiv la ora actuală fermierii dau mâncare din ceea ce a rămas ca rezervă de anul trecut. Nu mai vorbesc de producţia de lapte care s-a dus undeva la 70% din producţia de anul trecut. Consecinţele sunt grave. De aia zic eu că statul român trebuie să folosească toate rezervele posibile pentru a salva fermierul", a afirmat Nechifor.

Oamenii din zeci de localităţi primesc apă la robinet doar câteva ore pe zi

 

Şeful Staţiunii de la Popăuţi este de părere că doar dezvoltarea sistemelor de irigaţii poate fi o alternativă la crizele de precipitaţii care se înregistrează, cu intensitate crescută de la un an la altul.

"Noi suntem la mila lui Dumnezeu. Nu avem cum să ne luptăm cu natura, cu ceea ce se întâmplă astăzi. Singura soluţie rămâne la Guvernul României, Ministerul Agriculturii în aşa fel încât să putem să supravieţuim în această perioadă", a adăugat Nechifor.

El atrage atenţia asupra faptului că, pe fondul secetei prelungite, cursurile de apă au secat, iar fermierii nu au surse de apă pentru animalele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel