EXCLUSIV  A acaparat politicul justiția din Italia? Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Eșec la referendum-ul din Italia. Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană / Claudiu Stănășel, interviu exclusiv pentru ȘtiriDiaspora
Eșec la referendum-ul din Italia. Stănășel: Sunt facțiuni politice în justiția italiană / Claudiu Stănășel, interviu exclusiv pentru ȘtiriDiaspora

Claudiu Stănășel, vicepreședinte al Consiliului Local din Prato, un oraș cu 200 000 de locuitori din Italia, este de părere că în justiția italiană, există și facțiuni politice. Însă, după cum spune el, problema de fapt este că oamenii nu au învățat nimic din antecedente și în continuare nu se prezintă la vot la referendum-uri, lăsând astfel parlamentul să facă ce vrea în ceea ce privește justiția.

Publicitate

Claudiu Stănășel a oferit un interviu în exclusivitate pentru Știri Diaspora, în care a a explicat totul despre alegerile din Italia, printre care și modul în care justiția este sau nu implicată în partidele politice în Italia.

Acesta a fost întrebat dacă în Italia se discută în mass-media despre justiție, făcându-se o comparație cu România, în care s-a încercat un partid politic cu sloganul „Fără penali în funcții publice”.

„Lumea pare mai degrabă dezinteresată sau există și o acumulare în cadrul populației? Noi am avut, de exemplu în România, am încercat un partid politic cu sloganul „Fără penali în funcții publice”. În Italia cum stăm din punctul acesta de vedere?”, au fost întrebările adresate de Știri Diaspora pentru Claudiu Stănășel.

Românii din Italia se mută definitiv în țările nordice. Stănășel: "Situația e din ce în ce mai gravă"

 

Stănășel: „Foarte mulți oameni care sunt în sistemul justiției, aveau păreri politice”

 

„Din fericire în Italia nu s-au născut partide politice pe acest subiect pentru că eu cred că e un subiect așa de important care nu trebuie să fie prea mult politicizat, din punct acesta de vedere. Dar probleme au fost. Chiar a fost un caz foarte, foarte mare care se numește „Cazul Palamara”. Un caz care a demonstrat clar că în justiția italiană, există din păcate și facțiuni politice, care prin ceea ce s-a dezvăluit și de presă, dar și de munca justiției.

S-a văzut clar că foarte mulți oameni care sunt în sistemul justiției, aveau păreri politice, aveau decizii politice, inamici politici. Cum a fost cazul lui Matteo Salvini, care de fapt s-a regăsit într-un  grup de Whatsapp, unde erau foarte mulți magistrați, avocați, oameni foarte importanți chiar la nivel național al justiției italiene, care de fapt se pregăteau pentru a distruge prin intermediul justiției un om politic. Pentru că pur și simplu pentru ei nu era omul politic potrivit ca să conducă țara. Mă refer la perioada în care era Matteo Salvini era Ministru de Interne în Italia.”, declară vicepreședintele Consiliului Local din Prato.

 

 

Youtube video image

 

„Problema este că nu am învățat nimic”

 

Stănășel a explicat că din punctul lui de vedere ce a fost în trecut nu mai poate fi schimbat, însă viitorul da. Iar acest viitor nu pare că va avea alt rezultat din cauză că oamenii nu iau atitudine și în continuare refuză să voteze. De asemenea, el consideră că este și vina parlamentului care este „cel care ar fi trebuit să aducă o reformă, o discuție chiar și luni întregi la muncă despre justiție”.

„Problema este că nu am învățat nimic, dacă prezența la vot la un referendum despre subiectul acesta a fost așa de mică. Unii spun că nu s-a vrut, alții că s-a făcut doar într-o zi, nu în două zile cum s-a făcut în altă perioadă, unii spun că probabil și ziua respectivă, adică 12 iunie se putea face ma devreme. De obicei alegerile în Italia se fac la sfârșitul lunii mai.

Mie nu îmi plac scuzele în viață și nici în politică, eu cred că toată Italia a pierdut în această ocazie. Acum să vedem dacă parlamentul... și vreau să spun foarte clar, eu nu eram de acord cu acest referendum. În ce sens? Eu cred că era parlamentul cel care ar fi trebuit să aducă o reformă, o discuție chiar și luni întregi la muncă despre justiție.

Unii spun că parlamentul și-ar fi spălat mâinile și ar fi spus că << hai să lăsăm poporul să aleagă>> și cred că acum au și scuza cea mai bună, dar cea mai urâtă să spună că <<dacă cetățenii italieni nu au participat la vot înseamnă că nu îi interesează, deci putem face cum vrem în ceea ce privește justiția>>, adică acel minim pentru a obține fondurile europene. Este un mesaj politic foarte, foarte urât. Eu cred că aici nu au pierdut doar partidele care au organizat referendum-ul, au pierdut toate partidele politice. Chiar dacă unii se laudă că au câștigat. ”, spune Claudiu Stănășel.

Claudiu Stănășel, la interviurile ȘtiriDiaspora: Ce trebuie să știi despre alegerile din Italia și integrarea românilor în comunitățile adoptive

 

Stănășel: „Dacă s-ar fi vrut, s-ar fi putut”

 

„Este o problemă foarte mare care de multe ori nu este analizată. Noi în Italia, de când s-a născut acest guvern, „Guvernul Draghi”, pentru prima dată în istoria recentă avem o majoritate extraordinar de mare, care este foarte diferită cu partide de stânga, de dreapta.

Dar dacă s-ar fi vrut, s-ar fi putut. Acesta este, mesajul care, după părerea mea, ar fi trebuit să se transmită mult mai mult. Pentru că acesta este scopul parlamentului, să ia decizii importante pe subiecte importante. În schimb am observat că în parlamentul italian s-a cam pierdut timpul pe subiecte, din punct de vedere obiectiv, care nu erau priorități pentru Italia în perioada aceasta.”, încheie Stănășel.

Cum încearcă partidele politice din România să-i "fure" pe românii cu funcții din străinătate. Stănășel: „Unii ne consideră mai puțini decât un județ mic"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel