A cincea zi de grevă la STB. Șoferii și vatmanii nu au ieșit la lucru

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Patru țări îndeamnă UE să stabilească o dată limită pentru noile camioane cu emisii de CO2
Patru țări îndeamnă UE să stabilească o dată limită pentru noile camioane cu emisii de CO2

Luni este a cincea zi de grevă la Societatea de Transport București (STB), după ce negocierile au eșuat. Totuși, unele mijloace de transport ale societății se află pe trasee.

Negocierile dintre reprezentanții angajaților de la Societatea de Transport București, aflați în grevă de joi dimineața, și autorități au eșuat. O nouă întâlnire este programată luni. Anterior, sindicaliștii au spus că primarul general nu a stat mult cu ei, iar Nicușor Dan a declarat că singura revendicare a fost demisia directorului.

Astfel, luni, pentru a cincea zi la rând, numeroși șoferi și vatmani nu s-au întors la serviciu, continuând greva.

Primarul general Nicușor Dan a declarat că mulți dintre angajații Societății de Transport București (STB) și-au reluat, duminică, activitatea și sunt mult mai mulți șoferi și vatmani care ar fi ieșit la lucru dacă nu ar fi fost „intimidați” de sindicat.

„Mulți angajați STB și-au reluat azi (duminică - n.r.) activitatea. Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înțeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea”, a spus primarul general Nicușor Dan, pe Facebook.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană. Tribunalul București a suspendat protestul, însă angajații STB au continuat să nu vină la serviciu.

Oamenii cer un nou contract colectiv de muncă, salarii majorate și demisia actualului director. Potrivit sindicaliștilor, un șofer de la STB câștigă, în prezent, aproximativ 4.000 de lei brut, deși lucrează sâmbăta, duminica și în alte zile libere.

Unii șoferi au revenit la muncă

 

Pe parcursul zilei de duminică, peste 80% din salariaţii STB au continuat conflictul spontan de muncă care a izbucnit acum câteva zile, solicitând în continuare demisia şefului STB.

În replică, directorul general al STB a apreciat că scopul grevei este interesul sindicatului de a continua să controleze societatea comercială. Acesta a atras atenţia că prelungirea grevei pune societatea în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, acuzând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

Tribunalul Bucureşti a decis vineri că greva declanşată de angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) este ilegală.

Directorul STB: în urma celor 5 zile de proteste, ne vom afla în imposibilitatea plății salariilor

 

Directorul Societății de Transport București, Adrian Criț, avertizează că în urma celor cinci zile de proteste, compania ar putea ajunge în imposibilitatea plății salariilor.

Declarația a fost făcută luni dimineața.

„Ne vom afla în imposibilitatea plății salariilor, cei care refuză să revină la muncă sunt responsabili de acest lucru... Se face o analiză”, a spus Adrian Criț.

„Salariații care au dorit să iasă pe traseu au fost amenințați... există imagini... organele de cercetare penală își vor face datoria”, a adăugat directorul STB.

Adrian Criț a mai spus că a sunat la 112 și că s-ar putea deschide dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor deoarece sindicaliștii au organizat mitinguri.

„Vă rog reluați activitatea, vă rog respectați legea, vă rog să-i respectați pe bucureșteni”, a declarat Criț.

Directorul STB, Adrian Criț, a anunțat că toți participanți la greva spontană au fost trecuți pe o listă și vor fi cercetați disciplinar.

„Sunt mii de angajați (în această situație n.r.), nu spun că vor pleca toți”, a precizat dIrectorul STB.

Potrivit calculelor făcute de specialiștii companiei, fiecare zi de protest la STB a însemnat o pierdere de 4,8 milioane de lei.

Luni dimineață pe traseele din București nu circulă decât180 de vehicule, majoritatea fiind tramvaie și troleibuze. Acest lucru înseamnă 24% din totalul mijloacelor de transport.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel