Papa Francisc a ales să fie înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, una dintre cele patru bazilici papale majore din Roma, în locul tradițional al Bazilicii Sfântul Petru. Această decizie reflectă profunda sa devoțiune față de Fecioara Maria, în special față de icoana „Salus Populi Romani”, venerată ca protectoare a poporului roman. Suveranul Pontif obișnuia să viziteze această bazilică înainte și după fiecare călătorie apostolică, prima sa vizită ca papă având loc chiar a doua zi după alegerea sa, pe 14 martie 2013 .
În testamentul său, Papa Francisc a specificat că dorește ca mormântul său să fie pregătit în nișa din culoarul lateral dintre Capela Paulină (Capela Salus Populi Romani) și Capela Sforza, într-un mormânt simplu, fără decorațiuni deosebite și cu singura inscripție: „Franciscus” .
O tradiție oprită
Decizia de a fi înmormântat în afara Bazilicii Sfântul Petru reprezintă o abatere de la tradiția multiseculară a Bisericii Catolice. Niciun papă nu a mai fost înmormântat în Santa Maria Maggiore din anul 1669, de la moartea lui Clement al IX-lea . Această alegere subliniază dorința Papei Francisc de a simplifica ritualurile funerare papale și de a promova o imagine de umilință și apropiere față de credincioși.
Aranjamente funerare și succesiunea papală
În testament, Papa Francisc a menționat că un binefăcător anonim va acoperi costurile înmormântării, iar executarea dorințelor sale a fost încredințată cardinalului Rolandas Makrickas.
Conform constituției apostolice „Universi Dominici Gregis”, decesul Papei declanșează perioada de „sede vacante”, în care cardinalul camerlengo, în prezent Kevin Farrell, preia administrarea treburilor curente ale Bisericii. Acesta confirmă decesul, sigilează apartamentele papale și distruge inelul pescarului și sigiliul papal pentru a preveni orice abuz. După nouă zile de doliu, cardinalii sub 80 de ani se reunesc în conclav pentru a alege un nou papă, proces care începe între 15 și 20 de zile de la decesul predecesorului și necesită o majoritate de două treimi plus unu pentru alegerea noului Suveran Pontif.
Moștenirea Papei Francisc
Papa Francisc, născut Jorge Mario Bergoglio, a fost primul papă originar din America Latină și primul iezuit care a ocupat Scaunul Apostolic. Pontificatul său a fost marcat de eforturi de reformare a Bisericii Catolice, promovarea unei imagini de simplitate și apropiere față de credincioși, precum și de angajamentul față de justiția socială și pacea mondială.
În mesajul său final, Papa Francisc a oferit suferințele din ultima parte a vieții sale pentru pacea mondială și fraternitatea între popoare, reflectând preocuparea sa constantă pentru unitate și reconciliere.
Moartea Papei Francisc marchează sfârșitul unei epoci și deschide un nou capitol în istoria Bisericii Catolice, în așteptarea alegerii unui nou Suveran Pontif care să continue misiunea spirituală și reformatoare începută de predecesorul său.Vatican News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News