A ieșit la iveală ce s-a întâmplat cu submersibilul Titan: au aflat cu un minut înainte, toți erau îngrămădiți la hublou

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Epava submersibilului Titan a fost adusă la suprafață (Sursa foto: 10 News First Melbourne)
Epava submersibilului Titan a fost adusă la suprafață (Sursa foto: 10 News First Melbourne)

Expertul spaniol în submarine José Luis Martín a spus că submarinul Titan a coborât pe fundul mării „ca o săgeată pe verticală”, posibil din cauza unei pierderi de stabilitate ca urmare a unei defecțiuni electrice.

Victimele din submersibilul Titan au știut de moartea lor iminentă cu doar un minut înainte de implozie. Aceasta este opinia expertului spaniol în submarine José Luis Martín, care a spus că submarinul Titan a coborât pe fundul mării „ca o săgeată pe verticală”, posibil din cauza unei pierderi de stabilitate ca urmare a unei defecțiuni electrice.

Martín a dezvăluit că nava ar fi coborât brusc la aproximativ 1700 de metri adâncime „ca și cum ar fi fost o piatră și fără niciun control”.

Implozia ar fi avut loc la 2600 de metri adâncime ca urmare a faptului că presiunea s-a schimbat foarte brusc, din cauza coborârii prea rapide. 

Martín a declarat pentru ziarul spaniol Nius că tot ceea ce s-a întâmplat „trebuie să fi fost ca un film de groază” pentru toți cei aflați la bord.

„Punctul de plecare este că submarinul coboară fără niciun incident într-un plan orizontal până când ajunge la aproximativ 1.700 de metri", a spus el.

Pasagerii s-au înghesuit în jurul hubloului



„În acel moment, a avut loc o defecțiune electrică. A rămas fără motor și fără propulsie. Atunci a pierdut comunicarea cu nava-mamă. Titan și-a schimbat poziția și a căzut ca o săgeată pe verticală, pentru că pasagerii care în total aveau 400 de kilograme, se aflau în hublou și au compromis submarinul. Toți s-au repezit și s-au înghesuit unul peste altul. Imaginați-vă groaza, frica și agonia. Trebuie să fi fost ca un film de groază," a mai spus acesta. 

Expertul a adăugat că pasagerii ar fi fost îngrămădiți unul peste altul în întuneric total pe măsură ce s-a produs căderea liberă, care ar fi durat între 48 și 71 de secunde.

Titan a pierdut orice comunicare cu nava sa de sprijin duminică, 18 iunie, la 400 de mile în largul coastei Newfoundland din Canada, în timpul unei călătorii la epava Titanicului – care se află la o adâncime de 3800 de metri. 

Câteva zile mai târziu s-a confirmat oficial că turiștii Hamish Harding, în vârstă de 58 de ani, Shahzada Dawood, de 48 de ani, și fiul său Sulaiman Dawood, de 19 ani, pilotul marinei franceze Paul-Henry (PH) Nargeolet și CEO-ul OceanGate, Stockton Rush, au decedat. 

„Este greu să-ți faci o idee despre ceea ce au trăit în acele momente. După acele 48 de secunde, sau un minut, a avut loc implozia și moartea subită", a adăugat expertul în timp ce a comparat implozia cu „perforarea unui balon”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel