Măsura este valabilă timp de trei luni de acum înainte, timp în care autorităţile se vor asigura că ieftinirile chiar se produc şi, pe de altă parte, că unele alimente nu dispar din magazine. Ordonanţa specifică în mod clar sortimentele de alimente vizate.
Lista celor 14 alimente cu preț plafonat
În cazul fructelor şi legumelor, este vorba mai ales de cele de sezon: mere, pepene roşu, prune şi struguri, apoi roşii, castraveţi, ceapă, morcovi, ardei, fasole uscată şi cartofi, însă doar cei albi.
Carnea de pui este de asemenea pe listă, însă doar variantele standard, nu şi pieptul sau pulpele dezosate, de exemplu. Acelaşi lucru se întâmplă şi la carnea de porc, unde sunt incluse strict carnea de lucru, pulpa şi spata. În cazul lactatelor, cotele vor fi plafonate doar pentru laptele de vacă şi cu 1,5% grăsime, exclus UHT, iaurtul de 3,5, ambalat în cantităţi de cel mult 200g şi telemeaua de vacă vrac.
Mai sunt incluse pe lista celor 14 alimente: pâinea albă simplă, între 300 şi 500 de grame, fără specialităţi, iar ouăle, doar mărimea M, 10 bucăţi, făina albă de grâu 000, mălaiul şi zahărul alb tos, toate la 1 kg, iar uleiul de floarea-soarelui îmbuteliat la un litru. Firmele care nu respectă plafoanele de adaos comercial impuse pentru aceste produse riscă amenzi de la 100.000 la două milioane de lei.
Plafonarea prețurilor a fost un eșec răsunător în Ungaria
Ungaria a forţat marile retailere de alimente să reducă preţurile la unele produse de bază, într-un efort de a ţine sub control inflaţia, potrivit informaţiilor transmise de Bloomberg.
La vremea respectivă, datele Eurostat arătau că în martie, Ungaria se confrunta cu cea mai ridicată rată a inflaţiei din toate statele membre ale Uniunii Europene, ajungând la 25,6%.
În această situaţie, administraţia premierului Viktor Orban a căutat să impulsioneze intervenţia statului pentru a ţine sub control creşterea preţurilor. Comisia Europeană prezicea că, pe parcursul anului respectiv, rata inflaţiei în Ungaria urma să ajungă la 16,4%, cel mai înalt nivel în cadrul UE, în timp ce Guvernul de la Budapesta îşi propunea să reducă inflaţia sub 10% până în luna decembrie. Cu toate acestea, până la acel moment, toate măsurile luate în acest sens s-au dovedit a fi un mare eşec pentru că produsele nu se mai găsesc acum pe rafturi, iar ungurii se organizează și vin în România pentru cumpărături.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News