A murit gimnasta Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României

Alexandra Curtache |
Data publicării:
A murit gimnasta Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României / Foto: Facebook
A murit gimnasta Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României / Foto: Facebook

Sonia Iovan, prima medaliată olimpică și mondială a României în gimnastică, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani. 

Vestea tristă a fost anunțată de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), care a transmis un mesaj emoționant: „Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (...) Acum, s-a stins în Franța, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”.

Sonia Iovan a început să practice gimnastica artistică la Cluj, dezvoltându-și cariera la Clubul Știința din București sub îndrumarea profesorilor Nicolae Băiasu și Iosif Hindi. Fosta gimnastă a fost un pionier în domeniul sportului românesc, participând la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. La Jocurile Olimpice din 1956, desfășurate la Melbourne, Iovan a făcut parte din echipa României, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, obținând prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești, clasându-se pe locul al treilea.

Performanța excepțională a fost repetată în 1960, la Jocurile Olimpice de la Roma, unde, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătășoiu, Sonia Iovan a obținut din nou medalia de bronz pe echipe. La Jocurile Olimpice din 1964, desfășurate la Tokyo, echipa României s-a clasat pe locul șase, iar Iovan a ocupat locul 14 la individual compus.

 

Sonia Iovan a contribuit la primele succese mondiale ale gimnasticii românești

 

Pe lângă performanțele sale olimpice, Sonia Iovan a contribuit la primele succese mondiale ale gimnasticii românești. În 1958, la Campionatele Mondiale de la Moscova, a fost parte a echipei care a cucerit bronzul, marcând prima medalie mondială obținută de gimnastica românească la nivel de echipă. În competițiile europene, a adunat mai multe medalii, inclusiv argintul la bârnă și bronzul la individual compus și sărituri, la Campionatele Europene din 1957, desfășurate la București.

După încheierea carierei de sportivă, Sonia Iovan a devenit antrenor federal între 1966 și 1967, iar apoi a urmat o carieră academică remarcabilă. După absolvirea Institutului de Cultură Fizică, a urcat treptele academice până la poziția de profesor universitar, conducând catedra de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice. În 1997, a fost invitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.

Decesul Soniei Iovan reprezintă o mare pierdere pentru gimnastica românească și pentru sportul românesc în general. Ea rămâne în memoria tuturor ca o figură emblematică, un model de determinare, performanță și dedicație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel