A murit Ileana Stana Ionescu. Doliu în lumea teatrului românesc

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
A murit Ileana Stana Ionescu
A murit Ileana Stana Ionescu

Ileana Stana Ionescu, una dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, a decedat duminică, 30 iunie, la 87 de ani. A avut o mulțime de roluri memorabile de-a lungul timpului, însă în ultima vreme ea se retrăsese din lumina reflectoarelor.

A murit Ileana Stana Ionescu. Îndrăgita actriță se afla în spital. În vârstă de 87 de ani, actrița s-a retras din viața publică de peste cinci ani, după o carieră de șase decenii în teatru.

Vestea morții actriței a fost anunțată de către Alexandra Velniciuc.

Ileana Stana Ionescu - biografie

 

Născută pe 14 septembrie 1936 în Brad, Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a marcat lumea teatrului și filmului românesc prin talentul și dăruirea sa, dar a avut un impact semnificativ și în domeniul politic, reprezentând minoritatea italiană din România în Parlament.

Cariera artistică:

Debutul pe scenă a avut loc în 1955 la Teatrul de Stat din Reșița, cu rolul Agnes în piesa "Școala femeilor" de Molière.

De-a lungul carierei sale a jucat pe scenele unor teatre importante din România, precum Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (1959-1964), Teatrul Național din București (din 1965).

A interpretat o gamă largă de roluri, de la personaje clasice la roluri contemporane, demonstrând o versatilitate remarcabilă.A excelat în piese precum "Hamlet", "O scrisoare pierdută", "Tartuffe", "Casa de apus", "Drepturi egale", cucerind publicul prin talentul său excepțional.

A primit numeroase premii și distincții, printre care Premiul Gopo pentru întreaga carieră și Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate - actriță.

Activitatea politică:

Implicată activ în viața politică, Ileana Stana Ionescu a fost aleasă deputat de București în legislatura 2000-2004, reprezentând minoritatea italiană din România.

A activat în grupul parlamentar de prietenie cu Republica Italiană și a prezidat grupul parlamentar de prietenie cu Republica Panama.

S-a dedicat cu pasiune cauzelor minorităților și a luptat pentru drepturile și libertățile cetățenilor români de origine italiană.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel