A murit Mihaela Peneș, o mare campioană a României 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

A murit Mihaela Peneș. 

Fosta mare atletă Mihaela Peneş a încetat din viaţă la vârsta de 77 de ani, a anunţat, luni seara, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român pe pagina sa de Facebook.

Născută pe 22 iulie 1947 la Bucureşti, Mihaela Peneş a uimit lumea sportului mondial când a cucerit la numai 17 ani titlul olimpic la aruncarea suliţei, la Tokyo, în 1964. Vicecampioană europeană în 1966, Mihaela Peneş şi-a completat palmaresul cu un bronz olimpic câştigat la Ciudad de Mexico în 1968.

Peneş a câştigat şi aurul de la Universiada din 1965.

În perioada 1965-1968, Mihaela Peneş a fost campioană naţională la suliţă. A pus capăt carierei sportive după Jocurile Olimpice din 1968 şi s-a dedicat meseriei de antrenor, apoi a fost oficial al Federaţiei Române de Atletism.

Din 1990 s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, şi în 1995 avea să devină coordonatoarea Departamentului Internaţional al Comitetului, şi, ulterior, secretar general pentru câteva luni în 1999.

Mesajul agenției Naționale pentru Sport

Agenția Națională pentru Sport a transmis un mesaj: 

"Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice personalități ale sportului românesc, Mihaela Peneș, cea mai tânără campioană olimpică din istoria României. Este un moment de mare tristețe pentru toți cei care au admirat-o și respectat-o, atât pentru performanțele sale sportive, cât și pentru caracterul integru și modest.Mihaela Peneș a intrat în istoria sportului românesc la doar 17 ani, când, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 1964, a reușit una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției, câștigând medalia de aur la proba de aruncare a suliței. Cu o aruncare de 60,54 metri, ea a devenit cea mai tânără campioană olimpică a României.Cariera sa sportivă a cunoscut și alte succese remarcabile. În 1965, a câștigat aurul la Universiada de la Budapesta, iar la Jocurile Olimpice din 1968, de la Ciudad de Mexico, a urcat din nou pe podium, obținând medalia de argint. În perioada dintre cele două ediții ale Jocurilor Olimpice, a fost de patru ori campioană națională și de patru ori campioană balcanică, reușind să se impună drept una dintre cele mai valoroase atlete ale României.După retragerea timpurie din activitatea competițională, Mihaela Peneș și-a dedicat viața sportului dintr-o altă perspectivă, devenind antrenor și, ulterior, oficial al Federației Române de Atletism. Din 1990, s-a alăturat Comitetului Olimpic Român, ajungând să coordoneze Departamentul Internațional al Comitetului și să ocupe pentru o perioadă funcția de secretar general.A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, pentru ca în anul 2000 să-i fie conferit Ordinul naţional ''Pentru Merit'' în grad de ofiţer.În ciuda realizărilor sale, Mihaela Peneș a ales să se retragă din viața publică în ultimii ani, trăindu-și viața cu discreție și demnitate.Astăzi, îi mulțumim pentru tot ce a însemnat pentru sportul românesc și pentru exemplul de dedicare și pasiune pe care l-a oferit generațiilor următoare. Dumnezeu să o odihnească în pace!" a transmis Agenția Națională pentru sport. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel