A nins ca în povești în România. Stratul de zăpadă a depășit 5 centimetri

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
A nins ca în povești în România. Stratul de zăpadă a depășit 5 centimetri
A nins ca în povești în România. Stratul de zăpadă a depășit 5 centimetri

Deși suntem la mijlocul lunii octombrie, în Munții Apuseni a fulguit ca în povești.

Salvamontiștii din județul Cluj au surprins imagini inedite pe unele dintre cele mai înalte creste montane de la noi din țară care anunță că iarna e aproape.

O zi întreagă a nins necontenit în Masivul Vlădeasa, și, pentru prima dată în acest sezon, stratul de zăpadă a depășit 5 centimetri la peste 1.500 de metri altitudine, informează Știrile PRO TV.

Cu această ocazie, cei de la Salvamont atrag atenția împătimiților sporturilor extreme că în această perioadă e foarte periculos să iei la pas cărările de munte, mai ales cu un echipament neadecvat.

 

Prognoza pentru două săptămâni

 

Valorile termice estimate de către meteorologi, pentru următoarele două săptămâni, vor fi mai coborâte decât cele caracteristice ale perioadei, în timp ce, din punct de vedere pluviometric, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în aceste zile, arată prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 11 - 24 octombrie.

În Banat, după o zi caldă, în prima săptămână, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mult mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lunii octombrie, cu maxime medii de 12 - 14 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 5 - 7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 19 grade, iar cea a minimelor va fi de 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni nu vor fi variaţii termice semnificative aşa încât vremea se va menţine caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11 - 12 şi 14 - 17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puţine zile ploi slabe, cu caracter local.

În regiunea Crişanei, în prima săptămână, exceptând ziua de 11 octombrie, regimul termic va fi caracterizat de valori termice diurne mai coborâte decât cele specifice celei de-a doua decade a lui octombrie, cu maxime medii de 13 - 16 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi, în medie, de 4 - 7 grade, apropiate de cele normale. Începând din 18 octombrie până pe 22 octombrie, se
estimează încălzirea treptată a vremii, astfel că media regională a temperaturilor maxime va ajunge la 18 grade, iar cea a minimelor va fi de 7 - 8 grade. În ultimele două zile ale celei de-a doua săptămâni variaţiile termice ale acestor valori vor fi nesemnificative aşa încât vremea se va menţine caldă pentru a doua jumătate a lunii octombrie. Probabilitatea pentru ploi locale, izolat moderate cantitativ va fi mai ridicată în intervalele 11 - 14 şi 16 - 17 octombrie. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile în puţine zile ploi slabe, în general pe arii restrânse.

În Transilvania, după o zi normal de caldă, valorile maxime diurne ale temperaturii aerului vor rămâne scăzute până la sfârşitul primei săptămâni şi se vor situa, în medie, între 10 şi 12 grade. Începând din 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori, în medie, de 15 - 17 grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. Pe parcursul celor două săptămâni, temperaturile minime vor fi, în medie, mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în luna octombrie şi se vor situa, în general, între 2 şi 5 grade, în unele nopţi fiind valori negative în estul regiunii. În ansamblu, regimul pluviometric va fi normal, însă în prima săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii în general moderate va fi mai ridicată.

În Maramureş, în debutul perioadei de referinţă, vremea va fi mai caldă decât în mod normal în prima decadă a lunii octombrie, dar în intervalul 12 - 17 octombrie temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 11 şi 13 grade, iar cele nocturne vor oscila, în medie, între 2 şi 7 grade. După data de 18 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire ce se va resimţi mai ales la temperaturile maxime, care vor ajunge pe 22 - 24 octombrie la valori de 15 - 16 grade (mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua jumătate a lunii octombrie). Vor fi în uşoară creştere şi mediile temperaturilor minime, care vor atinge spre finalul celei de-a doua săptămâni 5 - 6 grade. Deşi probabilitatea pentru precipitaţii slabe şi moderate va fi ridicată mai ales în zilele primei săptămâni, în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

În Moldova, până în jurul datei de 18 octombrie, vremea se va menţine mult mai rece decât în mod obişnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 - 13 grade. Apoi, vremea se va încălzi uşor şi treptat, astfel încât în perioada 21 - 24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16 - 18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 şi 6 grade. În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 şi 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

În Dobrogea, în cea mai mare parte a intervalului vremea va fi rece, cu medii ale maximelor termice de 14 şi 16 grade şi abia în perioada 21 - 24 octombrie, acestea vor creşte spre o medie de 17 - 18 grade. Temperaturile nocturne deşi vor avea mici variaţii de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice şi vor fi cuprinse, în medie, în general între 6 şi 10 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în cursul zilei de 12 octombrie şi în noaptea de 12 spre 13 octombrie, dar posibil şi în zilele de 15 şi 16 octombrie. Apoi, probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

În Muntenia, până în jurul datei de 19 octombrie, vremea se va menţine mult mai rece decât în mod obişnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 - 14 grade. Ulterior, vremea se va încălzi uşor şi treptat, astfel încât în perioada 21 - 24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 17 - 19 grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative de-a lungul întregului interval şi media lor se va situa în jurul valorilor normale, în general între 5 şi 7 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, moderat sau local chiar însemnat cantitativ în zilele de 12, 14 şi 15 octombrie, în timp ce în cea de-a două săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

În Oltenia, vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a intervalului, cu medii ale maximelor termice de 12 şi 14 grade şi abia în perioada 20-24 octombrie, acestea vor creşte spre o medie de 16 - 18 grade. Temperaturile nocturne deşi vor avea mici variaţii de-a lungul celor două săptămâni de prognoză, vor fi apropiate de normele climatologice şi vor fi cuprinse, în medie, în general între 4 şi 8 grade. În prima săptămână, temporar va ploua, local însemnat cantitativ în zilele de 14 şi 15 octombrie, apoi probabilitatea pentru ploi slabe va fi redusă.

La munte, în mare parte a intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit, astfel temperaturile maxime se vor situa în medie între 2 şi 5 grade, iar cele minime în general între -3 şi 0 grade. O uşoară încălzire a vremii este posibilă în perioada 20-24 octombrie, când media maximelor va tinde spre 7 - 8 grade, iar cea a minimelor spre 1 - 2 grade. În prima săptămână, temporar vor fi precipitaţii moderate sau local chiar însemnate cantitativ îndeosebi în zilele de 12, 14 şi 15 octombrie, predominant sub formă de ninsoare pe creste, în timp ce la altitudini mai joase se vor semnala ploi, dar trecător şi lapoviţă sau ninsori. După data de 17 octombrie, doar pe arii restrânse va mai ploua slab cantitativ.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel