Filosoful Andrei Pleșu face în revista 22 o radiografie dură a personajelor politice ce ne conduc.
"(...)E drept, poţi constata cu uimire cum dl Tudorel Toader, membru al Comisiei de la Veneţia, nu e de acord cu opiniile respectivei comisii. Are un sindrom obligatoriu pentru cariera politică: nu crede decît în adevărul propriu.
Inenarabilul domn Tăriceanu crede şi el că observaţiile Comisiei sînt „superficiale“. Ceea ce, pur şi simplu, „îl sperie“! E greu de ştiut ce meserie ştie cu adevărat dl senator, cu ce s-a ocupat el, de fapt, cînd n-a practicat modeling-ul sau gargara politică. Aşa stînd lucrurile, e, într-adevăr, de speriat cu cîtă competenţă se manifestă omul în probleme de jurisprudenţă!
Alt caz: dna Kövesi a fost, în sfîrşit, pedepsită: preşedintele a revocat-o din funcţia de la DNA. Dar politicienii şi gazetarii PSD sînt, în continuare, nemulţumiţi: revocarea (las’ că a durat cam mult!) trebuia dublată şi de interdicţia de a mai profesa vreodată în domeniu! Altfel nu şi-ar mai fi permis dl Augustin Lazăr să angajeze, în instituţia pe care o conduce, o revocată! Cazul Kövesi a devenit, de altfel, un caz de psihoză naţională.
(...) Ni s-a fabricat, interesat, o imagine (falsă) de ţară năpădită de corupţie! E un basm de adormit copiii şi vigilenţa naţională, o manevră perfidă inventată de DNA! În România nu se fură! Avem doar procese măsluite şi puşcăriaşi nevinovaţi, plini, de altfel, de talente diverse: cercetători, prozatori, memorialişti etc.
(...) Totul ar funcţiona admirabil, dacă nu ne-ar sabota o şleahtă de şobolani, care nu ne lasă să mergem „pînă la capăt“! Nu-i nimic! La anul luăm preşedinţia Consiliului UE! O să avem, în sfîrşit, prilejul să arătăm lumii cine sîntem! Cu un preşedinte suspendat, sau în curs de suspendare, cu deculpabilizarea, creştinească, a abuzului în serviciu, cu analfabeţi funcţional ajunşi, fără prejudecăţi burgheze, la vîrful ţării!
Cu lideri hărţuiţi, mişeleşte, de Justiţie, dar inamovibili prin voinţa poporului!
Nu semănăm cu nimeni! Nici cu noi înşine, aşa cum ne credeau înaintaşii! Cît despre noi, cei de pe margine, articlieri năimiţi, aflaţi în slujba unor forţe oculte (dacă nu direct deficitari intelectualmente), nu ne rămîne decît să ne astupăm urechile şi să murim de plictiseală…" a scris Andrei Pleșu în revista 22
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News