Abuzuri constatate în Germania împotriva cetățenilor români și moldoveni

Mihai Dumitru |
Data actualizării: | Data publicării:

Înmulțirea numărului de cazuri în care cetățenii români ai fost ținta abuzurilor în țările europene a dus la implicarea organizației AEBS, a cărei titulatură este acronimul în limba germană pentru „Și îngerii au nevoie de îngeri păzitori”, în găsirea unei soluții alături de factorii de răspundere din România.

În perioada 24-26 aprilie 2018, la inițiativa lui Erich Mocanu, membru fondator al AEBS, un număr de 26 de persoane venite din diferite colțuri ale Europei (Austria, Republica Moldova, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania) s-au prezentat la Bruxelles în vederea expunerii unor probleme sesizate în zonele din care provin.

În egală măsură, au dat curs invitației, Norica Nicolai, europarlamentar, Daniel Chițoiu, secretar general ALDE, precum și Andrei Gherea, vicepreședinte ALDE și chestor în Parlamentul României. Întâlnirea a avut drept scop identificarea unor soluții care să vină în sprijinul românilor care locuiesc în afara țării.

Încălcări ale drepturilor omului

Astfel, în cadrul întâlnirii s-a conchis faptul că, pe de o parte, românii sunt foarte puțin informați cu privire la drepturile și obligațiile lor în raport de țara în care își au rezidența. Pe de altă parte, s-au constatat probleme grave în zona raporturilor de muncă, în relaționarea cu misiunile diplomatice, încălcarea drepturilor omului (sclavie, tratamente degradante, discriminare, inegala protecție a legii, etc), consacrate prin Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de Adunarea Generala a Organizației Națiunilor Unite la 10 de septembrie 1948.

În cadrul întâlnirii noastre am concluzionat în unanimitate că multe persoane stabilite în afara României sunt batjocorite de societatea țărilor de reședință, aspect acceptat uneori tacit de autorități.

Un alt aspect important este reprezentat de numeroasele abuzuri făcute împotriva românilor poliția germană.

Românii, mai drastic sancționați de poliție

Comparativ cu alte situații juridice, regăsite la regimul rutier, românii sunt cel mai drastic sancționați, ajungându-se uneori la situații extreme. Mai exact au fost sesizate multe situații în care cetățeni români aflați în tranzit în Germania au fost opriți și sechestrați în parcări de poliția germană, fiindu-le ridicate abuziv numerele de înmatriculare ale autovehiculelor acestora, stabilindu-se în sarcina lor amenzi astronomice. Mai rău de atât, acele persoane sunt conduse în parcări private (probabil alese cu un scop bine determinat de poliția germană), unde ziua de staționare se ridică și la 50 EUR. În atare situație, românilor aduși în această situație le este practic imposibil de a-și mai recupera autovehiculele, acesta din urmă fiind scoase la un moment dat la licitație de către instituțiile germane.

Față de aceste probleme am considerat că se impune de urgență modificarea unor acte normative în România, în egal măsură cu implicarea autorităților române în relațiile externe, astfel încât românii din Diaspora să nu mai reprezinte acea formă de sclavie modernă și nici batjocura unor cetățeni așa-zis europeni.

Semnale de alarmă ignorate

Cu referire la schimbarea legii, trebuie menționat Organizația AEBS, prin Erich Mocanu și av. Lucian Niculescu, au solicitat în multe ocazii implementarea unor acte normative care să vină în sprijinul românilor din Diaspora, au tras nenumărate semnale de alarmă, din păcate toate fără niciun rezultat.

Din aceste considerente, am apreciat că, măcar prin intermediul acestui comunicat de presă factori decizionali din România se vor apleca asupra semnalelor trase de noi de-a lungul timpului, dispunând în consecință.

Să nu uităm totuși că, și prin românii din Diaspora, prin expedierea sumelor de bani către familiile din România, prin investițiile imobiliare efectuate în România, aceasta din urmă beneficiază de o infuzie financiară greu de ignorat (cca 2 miliarde EUR anual).

Apel către politicienii români

Mai mult, să nu uităm că români din Diaspora și-au adus mereu aportul la voturile mult dorite de unii politicieni români. În atare situație, apreciem că s-ar impune cu celeritate modificarea Legii 53/2003 privind detașarea personalului în străinătate prin atragerea răspunderii personale a angajatorului, prin elaborarea unor sancțiuni mai drastice atunci când se constată încălcarea gravă a raporturilor de muncă, prin modificarea legii penale, în sensul introducerii unui nou alineat la art. 210 Cod penal (traficul de persoane - n.a.), în sensul tragerii la răspundere a reprezentanților acelor societăți comerciale care detașează personal în străinătate cu încălcarea gravă a normelor de drept în materie de muncă, ori intermediază ilegal ocuparea unor locuri de muncă în străinătate. AEBS în colaborare cu av. Lucian Niculescu au pus deja la punct o serie de proiecte legislative, toate inspirate din legislația internațională, jurisprudența CEDO dar și din situațiile de fapt regăsite în mediul profesional.

Una din propunerile noastre a fost înaintate sub următoarea formă succintă: ”Art. 210 alin (21) Traficul de persoane săvârşit de angajator prin oferirea de condiții insalubre de trai, prin forțarea la muncă neplatită în interesul personal ori al societății pe care o conduce se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 12 ani.”

Măsuri urgente de adoptat

Expunerea de motive poate fi pusă la dispoziția celor cu adevărat interesați în reglementarea problemelor mai sus expuse. Nu în ultimul rând am tras un semnal de alarmă cu privire la cetățenii români, aflați în regim de penitență în străinătate și care au fost uitați de autoritățile române. Și acestia au drepturi, nu numai obligații. De asemenea, printre altele, am solicitat implicarea cu celeritate a statului român prin elaborarea unui ACORD cu societățile aeriene, în special TAROM, prin care personalul aeronavigant să ofere, în timpul zborurilor, informații pasagerilor cu privire la identificarea infochioscurilor M.A.E. aflate în unele terminale internaționale.

La finalul întâlnirii am primit promisiuni ferme din partea grupului ALDE, prin Norica Nicolai și Daniel Chițoiu, că toate punctele atinse vor fi aduse cât de repede la cunoștința guvernului, acesta din urmă fiind în măsură să adopte soluții care să vină în sprijinul românilor din Diaspora.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel