În urma atacului asupra autorului în vârstă de 75 de ani, fostul cancelar a avertizat că încercările de a revigora acordul nuclear internațional cu Iranul ar putea să fi ajuns într-un "punct mort".
Candidatul la conducerea conservatoare a sugerat, de asemenea, că ar putea exista un argument pentru impunerea de sancțiuni asupra Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC), care se află în linie dură în Iran.
Salman Rushdie era amenințat cu moartea de peste 30 de ani
Sâmbătă, Hadi Matar, din Fairview, New Jersey, a pledat nevinovat la acuzațiile de tentativă de omor și agresiune la tribunalul din Mayville, statul New York.
Tânărul în vârstă de 24 de ani s-a născut în SUA din părinți care au emigrat din sudul Libanului - iar o analiză a conturilor sale de pe rețelele de socializare a sugerat că acesta simpatiza cu cauza IRGC, potrivit rapoartelor mass-media din SUA.
Sir Salman trăia cu amenințări cu moartea încă din 1988, când liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Khomeni, a emis o fatwa prin care denunța romanul său, "Versetele satanice", ca fiind o blasfemie la adresa islamului.
În 1998, guvernul iranian și-a retras sprijinul pentru condamnarea la moarte, dar fatwa nu a fost niciodată revocată în totalitate, iar unele mass-media iraniene ar fi salutat atacul asupra scriitorului.
„Aceasta dovedește succesul revoluției noastre islamice”
Politicianul iranian Malek Shariati a declarat că acesta a fost un "avertisment pentru ucigașii lui Qasem Soleimani", fostul șef al Forței de elită Quds a țării, care a fost ucis de o dronă americană la Bagdad în 2020.
El a adăugat: 'Dacă atacul asupra lui Salman Rushdie este o operațiune a Iranului, aceasta arată puterea noastră. Dacă atacatorul a făcut-o sub influența Iranului, aceasta dovedește succesul revoluției noastre islamice'.
Sir Salman rămâne conectat la un ventilator în spital, după ce a suferit leziuni la ficat și nervi secționați la braț în urma atacului brutal cu cuțitul de vineri dimineață. Purtătorul său de cuvânt a declarat că este posibil să își piardă un ochi.
Înjunghierea brutală a lui Salman Rushdie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Occident”
Într-o declarație, Sunak a sugerat că încercările de a revigora acordul nuclear internațional, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), în cadrul căruia Iranul ar fi trebuit să renunțe la încercările sale de a dezvolta arme nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor, ar putea fi zadarnice.
'Un Iran înarmat nuclear ar reprezenta o amenințare existențială pentru aliatul nostru Israel și, într-adevăr, ar pune în pericol întreaga Europă cu capacitatea de a lansa rachete balistice', a spus el.
'Avem nevoie urgentă de un nou acord consolidat și de sancțiuni mult mai dure, iar dacă nu putem obține rezultate, atunci trebuie să începem să ne întrebăm dacă JCPOA este într-un punct mort.
'Înjunghierea brutală a lui Salman Rushdie ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru Occident, iar reacția Iranului la acest atac întărește argumentele pentru interzicerea IRGC', conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News