Un acord care permite Italiei să construiască tabere de primire în Albania pentru mii de migranți care sosesc pe mare nu încalcă legislația UE, care nu este aplicabilă, a declarat miercuri principalul oficial al UE în domeniul migrației, relatează Reuters.
Schema, anunțată săptămâna trecută, a atras critici din partea grupurilor pentru drepturile omului și a evocat comparații cu planul guvernului britanic de a trimite solicitanții de azil în Rwanda, considerat ilegal de Curtea Supremă a Marii Britanii.
„Evaluarea preliminară făcută de serviciul noustru juridică arată că acordul nu încalcă legislația UE”, a declarat comisarul UE pentru migrație, Ylva Johansson, la Bruxelles, despre acordul Italia-Albania.
Remarcile ei au sugerat că schema nu poate fi contestată în fața Curții de Justiție a UE pentru că Albania nu este stat membru al Uniunii Europene.
Ce prevede acordul Italia-Albania
Italia, membră a UE, plănuiește să deschidă două tabere în Albania, un stat non-membru UE, în primăvara anului viitor, unul pentru a verifica migranții la sosire și al doilea pentru a-i reține în timp ce toate cererile de azil sunt procesate. Italia speră că poate ajunge să analizeze 3000 de cereri pe lună.
Taberele urmează să funcționeze sub jurisdicția italiană, cu personal italian. Nu este clar cum va funcționa planul în practică, deoarece nu există un precedent pentru un astfel de aranjament.
Johansson a spus că „Legislația UE nu se aplică în afara teritoriului UE," dar nu a clarificat modul în care acest lucru se potrivește cu obligațiile Italiei ca membru al Uniunii Europene.
Guvernul albanez a declarat miercuri că a înaintat parlamentului o lege care va aproba acordul cu Italia. Nu este clar când această lege va intra la vot în parlamentul Albaniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News