Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile
Acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră a fost prelungit cu cel puțin 60 de zile

Un acord care permite exportul în siguranță de cereale ucrainene în Marea Neagră a fost reînnoit sâmbătă pentru cel puțin 60 de zile - jumătate din perioada prevăzută - după ce Rusia a avertizat că orice prelungire suplimentară după jumătatea lunii mai va depinde de eliminarea unor sancțiuni occidentale.

Pactul a fost negociat cu Rusia și Ucraina de către Națiunile Unite și Turcia în iulie și a fost reînnoit pentru încă 120 de zile în noiembrie. Scopul a fost de a combate o criză alimentară globală care a fost alimentată în parte de invazia Rusiei din 24 februarie 2022 în Ucraina și de blocada din Marea Neagră.

Moscova a acceptat să reînnoiască pactul doar pentru 60 de zile



Națiunile Unite și Turcia au declarat sâmbătă că acordul a fost prelungit, dar nu au precizat pentru cât timp. Ucraina a declarat că acesta a fost prelungit cu 120 de zile. Însă este nevoie de cooperarea Rusiei, iar Moscova a acceptat să reînnoiască pactul doar pentru 60 de zile.

"Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, alături de Memorandumul de înțelegere privind promovarea produselor alimentare și a îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, sunt esențiale pentru securitatea alimentară globală, în special pentru țările în curs de dezvoltare", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat.

Rusia și Ucraina sunt furnizori globali cheie de produse alimentare, iar Rusia este, de asemenea, un exportator de top de îngrășăminte.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solsky, a declarat că Ucraina a furnizat aproape 500.000 de tone de grâu pentru programele de ajutor ale ONU și a insistat sâmbătă că pactul de export din Marea Neagră a fost prelungit cu 120 de zile și reprezintă o oportunitate de a continua să îi ajute pe cei care au nevoie și de a "salva lumea de foamete".

Pentru a ajuta la convingerea Rusiei să permită Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră anul trecut, în iulie a fost încheiat și un acord pe trei ani prin care ONU a fost de acord să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.

 

Care ar putea fi cererile Rusiei pentru prelungire suplimentară a acordului


Puterile occidentale au impus sancțiuni dure Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce exporturile sale de alimente și îngrășăminte nu sunt sancționate, Moscova spune că restricțiile privind plățile, logistica și industriile de asigurări reprezintă o barieră în calea expedierilor.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri că Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie au acum "două luni la dispoziție pentru a scuti de sancțiunile lor întregul lanț de operațiuni care însoțesc sectorul agricol rusesc", dacă doresc ca acordul cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră să continue.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns că Washingtonul a "făcut eforturi extraordinare pentru a comunica guvernelor și sectorului privat scutirile clare pentru alimente și îngrășăminte".

Într-o scrisoare adresată oficialilor ONU, datată 16 martie și postată sâmbătă pe Twitter de un diplomat rus, Nebenzia a explicat clar ce vrea Moscova să rezolve - permițând Băncii Agricole Ruse să revină în sistemul bancar SWIFT și permițând furnizarea către Rusia de mașini agricole și piese de schimb.

 

ONU va pune în aplicare acordul privind cerealele din Marea Neagră din Ucraina, cât și pactul cu Moscova



Nebenzia a mai spus că trebuie ridicate restricțiile privind asigurările și accesul în porturi pentru navele și mărfurile rusești, trebuie repornit un gazoduct care livrează amoniac rusesc către un port ucrainean de la Marea Neagră, iar conturile și activitățile financiare ale companiilor rusești de îngrășăminte trebuie deblocate.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că, deși s-au înregistrat progrese în ceea ce privește facilitarea exporturilor agricole rusești, există încă impedimente, în special în ceea ce privește sistemele de plată.

Dujarric a declarat sâmbătă că Organizația Națiunilor Unite s-a angajat ferm să pună în aplicare atât acordul privind cerealele din Marea Neagră din Ucraina, cât și pactul cu Moscova și a îndemnat "toate părțile să își dubleze eforturile pentru a le pune în aplicare pe deplin".

Ucraina a exportat până în prezent aproape 25 de milioane de tone, în principal porumb și grâu, în cadrul acordului, potrivit Națiunilor Unite. Principalele destinații primare pentru transporturi au fost China, Italia, Spania, Turcia și Olanda, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel