În Germania, ţară care a anunţat anul acesta că va cheltui peste 2% din produsul intern brut (PIB) anual pentru apărare, acţiunile Rheinmetall, producător de vehicule de luptă blindate, au crescut în 2022 cu 153%, conform Yahoo Finance. La Frankfurt, indicele DAX a scăzut cu 9,6% de la începutul anului încoace.
Înfiinţat în urmă cu peste 130 de ani, grupul din Düsseldorf are în prezent o valoare de piaţă de 9,4 miliarde de euro.
Pe piaţa din Amsterdam, acţiunile BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Europa, au urcat cu 42%, pe un indice AEX în declin cu 1,7%.
Acţiunile companiei franceze de apărare Thales şi grupului industrial italian Leonardo SpA s-au apreciat cu 51%, respectiv 68%. Indicii CAC 40 din Paris şi FTSE-MIB din Milano sunt pe minus cu 10,5%, respectiv 11,2% în 2022, arată datele MarketWatch.
Studiu Yale: Companiile care au părăsit Rusia în urma atacurilor lansate asupra Ucrainei, recompensate cu randamente mai bune pe bursă
Între timp, Raytheon, producătorul rachetelor antiaeriene Stinger, cu sediul în Massachusetts, SUA, este pe plus cu 15,6%. Capitalizarea companiei este de aproape 150 de miliarde de dolari.
Tot în Statele Unite, acţiunile Lockheed Martin, producătorul avioanelor F-35 Fighter, afişează un avans de 29% în 2022, valoarea de piaţă a societăţii depăşind 120 de miliarde de dolari.
Northrop Grumman, cel mai mare producător de drone de atac şi monitorizare, prezent pe Bursa din New York (NYSE), a crescut cu 27,6% de la începutul anului. Indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite s-au depreciat în acelaşi interval cu 9,3%, 13,3%, respectiv 23%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News