Potrivit ordinului, autorităţile administraţiei publice locale din judeţul Mureş vor lua măsuri pentru includerea în programul evenimentelor cu public numeros organizate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale (concerte, festivaluri, zile ale localităţilor, târguri, etc.) a unor activităţi specifice de informare şi conştientizare a riscurilor şi consecinţelor negative ale consumului de droguri.
„Drogurile distrug vieți, gratuit! Fenomenul consumului de droguri ia amploare și acest lucru ne determină să reacționăm ferm. Printr-un parteneriat puternic între autorități, societate civilă și părinți putem slăbi influența celor certați cu legea la evenimentele publice și nu numai.(...) Credem cu tărie că rolul familiei este esențial mai ales în rândul tinerilor. Dincolo de campanii sau alte activități care condamnă consumul acestor otrăvuri, stă scopul comun care ne unește și care ne determină să luăm măsuri”, a afirmat Mara Togănel, prefectul județului Mureș.
Pentru aceste activități, organizatorii evenimentelor se vor putea consulta cu specialiștii Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Târgu Mureş din cadrul Agenției Naționale Antidrog.
„Drogurile revin'' în Europa după pandemia de Covid-19
''Drogurile revin'' în Europa: uşor frânate în 2020 de criza sanitară cauzată de COVID -19, consumul şi oferta au revenit în 2021 la nivelul ridicat dinaintea pandemiei, avertizează un raport publicat marţi, care este, de asemenea, alarmant în legătură cu apariţia unor noi droguri de sinteză, relatează AFP.
Indicator de referinţă utilizat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT), analiza apelor uzate din 75 de oraşe din 25 de ţări (23 din Uniunea Europeană, Turcia şi Norvegia) relevă astfel ''o creştere generală a detectărilor'' de canabis, cocaină, amfetamine şi metamfetamine, transmite Agerpres.
Ecstasy (şi ingredientul său activ, MDMA) este singurul drog ''pentru care reziduurile au scăzut în majoritatea oraşelor studiate'', adaugă raportul.
Explicaţia preferată: multe ţări aveau închise cluburile de noapte, locurile preferate de consum de ecstasy şi MDMA, când a fost realizat acest amplu studiu, în primăvara anului 2021. Aceste două droguri sunt însă mult mai puţin răspândite decât canabisul: 2,6 milioane de adulţi au declarat că le-au consumat anul trecut, faţă de 22 de milioane (3,5 milioane pentru cocaină şi două milioane pentru amfetamine şi metamfetamine).
Continuă știrea: Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie atenționează: „Drogurile revin'' în Europa după pandemia de Covid-19
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News