Polițiștii care au fost delegați să-și desfășoare activitatea în stațiunile de pe litoral pe durata sezonului estival ridică acuzații grave, susținând că au fost folosiți ca "semafoare umane" pe parcursul a nouă ore pe zi, cu scopul de a facilita traficul oficialilor care se îndreptau spre zona de coastă. În plus, acești polițiști afirmă că nu li s-a permis să intervină "absolut deloc" în situațiile legate de consumul de droguri și alcool.
Într-un mesaj publicat de Sindicatul Europol, scrie că polițiștii „trebuiau ținuți departe de clientela politică”.
Europol: Polițiști detașați trebuiau ținuți departe de “clientela” politică
”Iată dimensiunea cangrenei din sistemul de poliție. Este de notorietate faptul că polițiștii rutieri detașați pe litoral mai mult “deranjau”, în opinia șefilor de la Constanța.
Fără acțiuni pe alcool/droguri, fără schimburi de noapte și fără sancțiuni pentru cei care încalcă regulile de circulație. Doar ținuți în soare prin intersecții sau la trecerile de pietoni, strict pentru “fluidizare”. Detașații trebuiau ținuți departe de “clientela” politică”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Europol.
Mesajul este însoțit de o serie de capturi de ecran cu discuțiile purtate de agenții detașați pe litoral în sezonul estival.
”…au anunțat că noi, detașații, am fost solicitați aici pentru prevenirea și combaterea faptelor pe linie rutieră, însă noi am fost doar semafoare umane timp de 9 ore / zi. Nu ne-au lăsat să acționăm absolut deloc pe alcool sau droguri, ci doar să dirijăm, atât. Să asigurăm fluență demnitarilor care veneau în vacanță la Constanța”.
Într-un alt mesaj aceștia scriu: „Păcat că a fost nevoie să moară 2 oameni să iasă acest lucru la iveală”, făcând referire la accidentul în care un tânăr de 19 nai, drogat, a intrat cu mașina într-un grup de opt persoane și a omorât doi tineri studenți.
„Din toți detașații, nici măcar unul nu a fost planificat în schimbul 3 să acționeze. Toți am fost în schimbul 1 și 2 pentru fluidizare. Ne țineau singuri în stradă, fără coleg, fără apă, fără să avem pauză de masă sau să ne facem nevoile”, mai scriu polițiștii.
Ce „capete“ au căzut după tragedia de la 2 Mai
Patru șefi de poliție din județul Constanța au fost demiși ca urmare a trimiterii corpului de control al ministrului de Interne pentru a verifica modul de acțiune în ziua accidentului de la Vama Veche.
Agenții care au acționat greșit în noaptea fatidică de la Vama Veche vor fi cercetați penal pentru abuz în serviciu. Conform concluziilor raportului preliminar al Corpului de Control al ministrului de Interne, vor fi demiși patru șefi de poliție, inclusiv adjunctul IPJ Constanța, dar nu și șeful poliției județului. În tot județul ar fi până la urmă 12 aparate drug-test.
Iată informațiile transmise presei ca urmare a raportului preliminar întocmit de corpul de control:
"În urma verificărilor făcute până în prezent s-au constatat posibile infracțiuni abuz în serviciu în legătură cu modul de inacțiune a trei polițiști: un ofițer și doi agenți.
În contextul în care IPJ Constanța are 12 aparate drugtest, s-a constatat că polițiștii aveau posibilitatea să testeze conducătorul auto ori să-l ducă la o unitate medicală autorizată pentru prelevare de sânge în vederea stabilirii dacă Vlad Pascu a consumat droguri sau nu.
Cu privire la aceste aspecte urmează să fie sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
În urma identificării mai multor lacune de manageriere a situației vor fi eliberați din funcție următorii:
- Adjunctul șefului poliției județene din Constanța
- Șeful de la Poliția Rutieră Constanța.
- Șeful poliției municipiului Mangalia
- Șeful Poliției Vama Veche.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News