„Vizita în România, menţionată de către comisarul european Ylva Johansson în cadrul conferinţei de presă susţinute cu ocazia prezentării Comunicării Comisiei Europene referitoare la extinderea spaţiului Schengen, are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen. Astfel, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea moţiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen”, se arată în comunicarea Guvernului.
Noua vizită, precizează sursa citată, are, de asemenea, un caracter voluntar, similar celei din perioada 9-11 octombrie, având scopul de a contribui la consolidarea argumentaţiei privind nivelul foarte bun de pregătire al României în aplicarea acquis-ului Schengen, nivel confirmat, de altfel, de recenta Comunicare a Comisiei Europene şi de raportul vizitei voluntare din octombrie, devenit public miercuri, 16 noiembrie.
Comisia Europeană a cerut aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen
Comisia Europeană a cerut, miercuri, Consiliului UE să ia deciziile necesare, fără nicio întârziere, pentru a permite aderarea deplină a României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen.
Într-o comunicare adoptatã miercuri privind un Spaţiu Schengen mai puternic, Comisia a salutat reuşitele celor trei state membre ale UE în aplicarea regulilor Schengen.
„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregãtite sã adere (la Spaþiul Schengen - n.r.). Iar UE este pregãtitã sã le primeascã”, a declarat tot miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţã de presã la Bruxelles.
„Mã aştept ca statele membre sã ia aceastã decizie pozitivã importantã şi istoricã. Un moment de mare mândrie pentru cetãţenii celor trei ţãri. şi, cel mai important, o decizie în interesul nostru, al tuturor”, a adãugat Ylva Johansson.
„Motivul pentru care am adoptat aceastã comunicare este de a ajuta statele membre sã ajungã la o concluzie, sã aibã o bazã mai bunã pentru decizia lor, înaintea Consiliului de la 8 decembrie (...) Credem cã toate faptele sunt pe masã deja. Dar suntem pregãtiţi sã sprijinim toate rãspunsurile suplimentare care sunt necesare pentru statele membre”, a subliniat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News