Submarinul Titan a explodat în timpul unei expediţii de explorare Titanic la câteva ore după ce a pornit pe 18 iunie. Odată cu această tragedie, care a dus la cinci morţi, inclusiv Stockton Rush, CEO-ul OceanGate, multe îndoieli au apărut rapid cu privire la fiabilitatea Titanului. Un clip promoţional postat pe canalul YouTube al companiei în 2018 a ajutat recent să stârnească probleme, relatează Insider .
În ea, Stockton Rush, şeful companiei care a dezvoltat şi a operat submersibilul, oferă detalii despre designul dispozitivului care avea să devină Titan câţiva ani mai târziu și prezintă lipiciul folosit pentru asamblarea diferitelor părţi ale bărcii. "Este destul de simplu, dar dacă greşim, sunt puţine şanse să ieşim din ea", a explicat CEO-ul, înainte de a declara că consistenţa acestui adeziv era asemănătoare cu cea a "untului de arahide".
Adezivul folosit la submarinul TItan, arăta precum untul de arahide
Aceste declaraţii rezonează diferit astăzi şi par să răspundă îndoielilor exprimate de unii experţi şi foşti angajaţi OceanGate cu privire la securitatea Titanului. Pentru David Lochridge, fost director de operaţiuni maritime pentru companie între 2015 şi 2018, submarinul a avut câteva puncte slabe majore, în special la nivelul carenei sale din fibră de carbon. Se pare că a fost concediat după ce şi-a exprimat criticile. "Mi-e atât de teamă că se va sinucide şi va ucide alţi oameni pentru a-şi stimula ego-ul", a scris David Lochridge într-un e-mail trimis unui alt coleg sceptic.
La rândul său, Stockton Rush şi-a exprimat în mod repetat ostilitatea faţă de rezervele exprimate cu privire la activitatea sa. "Am auzit de prea multe ori strigătele fără temei "vrei să omori pe cineva". Iau asta ca pe o insultă personală gravă", a spus el, de exemplu, într-un vlog publicat în 2021. De asemenea, CEO-ul refuzase întotdeauna să certifice Titanul de către autorităţile americane, considerând că proiectul său "este împotriva ortodoxiei submersibile, dar asta este natura inovaţiei. Mai multe cercetări sunt în desfăşurare pentru a încerca să se stabilească vina la originea accidentului, potrivit 20Minutos, titrează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News