Administrația Prezidențială nu este foarte mulțumită de rezoluția Parlamentului European privind Ucraina.
Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, a declarat acest lucru pe rețeaua de socializare Facebook.
"Discursul de ieri al lui Volodymyr Zelensky în fața unei sesiuni de urgență a Parlamentului European privind războiul împotriva Ucrainei a lăsat o impresie uluitoare în Europa. Acest discurs a avut loc la o zi după ce președintele a depus cererea de aderare la UE.
Un gând, se trezesc în sfârșit și iau măsuri? Cu toate acestea, rezoluția PE, care a fost aprobată în urma audierii, nu a confirmat această presupunere, deoarece a fost o disonanță totală față de discursul președintelui", a spus Zhovkva.
Administrația Prezidențială din Ucraina, nemulțumită de rezoluția Parlamentului European privind cererea de aderare
În special, el menționat că acest lucru se referă în special la partea de cooperare viitoare între Ucraina și UE.
Zhovkva a citat textul literal al dispoziției relevante: "Parlamentul European solicită instituțiilor UE să lucreze la acordarea Ucrainei a statutului de candidat la UE în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și pe baza realizării conformității, iar între timp să continue să lucreze în vederea integrării în piața unică a UE în conformitate cu Acordul de asociere."
"Cu siguranță nu este vorba de acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, așa cum mulți au crezut ieri. Parlamentul European pur și simplu nu are această putere. Dar ceea ce ar fi putut și ar fi trebuit să facă este să adopte, în actualul climat de război, foi de parcurs politice îndrăznețe care ar trebui luate în considerare de toate instituțiile UE și de toate statele membre. Din păcate, prevederile relevante ale rezoluției nu au devenit un astfel de indicator", a subliniat Zhovkva.
El a reamintit poziția lui Zelensky: Ucraina are nevoie de o procedură accelerată pentru aderarea deplină la UE.
"Acest lucru înseamnă că procedura birocratică obișnuită și de rutină îndelungată ar trebui să fie trecută de Ucraina cu o rapiditate fără precedent. Statul nostru este pregătit pentru acest lucru. Am dori să vedem aceeași disponibilitate din partea Bruxelles-ului și a tuturor capitalelor statelor membre", a subliniat el.
În acest sens, în cadrul unor consultări constante cu instituțiile UE, partea ucraineană lucrează la cea mai rapidă procedură de aderare, care ar trebui să conțină un număr minim de etape. "Și stabilirea unor termene scurte, dar realiste", a spus șeful adjunct al PE.
"Nicio reuniune a Consiliului European, a Consiliului de Miniștri nu ar trebui să aibă loc fără a lua în considerare aspectele individuale ale aderării Ucrainei. Ucrainenii nu vor accepta și nu vor înțelege niciun alt algoritm de lucru al Bruxelles-ului", a conchis el.
După cum a raportat UNIAN, la 1 martie, Parlamentul European a susținut o rezoluție privind acordarea Ucrainei a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. 637 de deputați europeni au votat pentru, 13 deputați europeni au votat împotrivă, iar 26 de deputați europeni s-au abținut.
Rezoluția este acum transmisă instituțiilor UE și tuturor statelor membre împuternicite să ia decizii relevante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News