Adolescenții belgieni care l-au ucis pe șoferul român Gheorghe Tibil, chemați la reconstituire, marți seara. Ancheta e BLOCATĂ

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Marți seara va avea loc o etapă crucială în ancheta privind moartea tragică a șoferului român Gheorghe Tibil, ucis pe autostrada E42, lângă Heron, în Belgia, după ce ancheta a bătut pasul pe loc luni de zile. 

Adolescenții implicați în incidentul fatal au fost chemați pentru reconstituirea evenimentelor, într-o încercare de a clarifica circumstanțele care au dus la această tragedie. Deși ancheta pare să fie momentan blocată, autoritățile speră ca reconstituirea să ofere noi perspective asupra faptelor.

Povestea cutremurătoare începe în dimineața zilei de 11 mai, în jurul orei unu, când un obiect greu – un capa de canalizare de aproximativ 20 de kilograme – a fost aruncat de pe un pod. Acesta a căzut direct pe parbrizul camionetei conduse de românul Gheorghe Tibil.

Șoferul român, în vârstă de 53 de ani, a murit pe loc din cauza impactului devastator. În urma acestui incident, șase suspecți – patru adulți și doi minori – au fost arestați. Cazul a generat o mare emoție în comunitatea locală și în rândul diasporei românești.

Cei șase tineri suspectați de comiterea crimei au refuzat să ofere informații clare în cadrul anchetei și au refuzat să colaboreze, cel mai probabil la indicația avocaților apărării.

Conform primelor investigații, se pare că aceștia au consumat substanțe halucinogene înainte de a arunca acel capac de canalizare de pe pod. S-a constatat că unii dintre ei ar fi inhalat protoxid de azot, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, un gaz utilizat de obicei în spitale pentru anestezii. 

Autorii au scăpat de acuzația de omor cu premieditare

 

Din cei patru arestați, unul este încă reținut în arest preventiv, în timp ce ceilalți trei au fost eliberați sub supraveghere electronică. Unul dintre minori a fost plasat într-un centru de detenție pentru minori (IPPJ), iar ceilalți sunt sub monitorizare judiciară strictă. Inițial, cazul a fost încadrat drept omucidere cu premeditare, dar ulterior calificarea faptelor a fost modificată. Acum se discută despre „obstacole rău intenționate în trafic” care au provocat moartea șoferului, ceea ce exclude, pentru moment, premeditarea.

Totuși, autoritățile nu exclud posibilitatea unei noi reclasificări a cazului, în funcție de rezultatele reconstituirii și ale viitoarelor cercetări.

Noaptea de marți se anunță a fi una lungă și tensionată. Fiecare dintre cei șase suspecți va trebui să explice în detaliu ce s-a întâmplat în acea noapte fatidică. În cadrul reconstituirii, anchetatorii vor încerca să pună cap la cap toate declarațiile tinerilor pentru a identifica cine este responsabil pentru aruncarea capacului de canalizare care l-a ucis pe Gheorghe Tibil. Un corespondent de la fața locului al televiziunii RTL Belgia a relatat că „obiectivul reconstituirii este de a confrunta versiunile fiecăruia dintre suspecți, pentru a înțelege cine a comis efectiv această faptă.” 

Cu toate acestea, cercetările de până acum au relevat o imagine destul de clară: capacul de canalizare nu a ajuns accidental pe parbrizul camionetei lui Gheorghe Tibil. Acesta a fost aruncat deliberat de pe pod de către unul sau mai mulți dintre suspecți. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel