Adopțiile, o cursă cu obstacole în Italia: doar o cerere din 10 are succes pe plan național și una din patru pe plan internațional. România este mai flexibilă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Adopțiile, o cursă cu obstacole în Italia: doar o cerere din 10 are succes pe plan național și una din patru pe plan internațional. România este mai flexibilă / Foto: Unsplash
Adopțiile, o cursă cu obstacole în Italia: doar o cerere din 10 are succes pe plan național și una din patru pe plan internațional. România este mai flexibilă / Foto: Unsplash

Adopția de copii în Italia este încă o cursă cu obstacole pentru multe familii. Doar o cerere din zece pe frontul național de adopție are succes (în 2021, 866 de copii vor fi adoptați, 8.000 de cereri), în timp ce pe plan internațional, în 2022, vor fi 565 de cereri acceptate față de 2.382 încă în așteptare.

Pentru a încerca calea adopției, scrie 'Giornale', soții trebuie să fie căsătoriți de cel puțin de trei ani, să aibă cel puțin 25 de ani și, la începutul procedurii, cel mai tânăr părinte nu trebuie să aibă mai mult de 41 de ani, sau 58 de ani pentru un copil de 17 ani.

O persoană singură poate, de asemenea, să adopte, dar numai în cazuri excepționale, în timp ce această practică este interzisă pentru cuplurile de același sex.

Procedura de solicitare

 

Începe cu o cerere adresată Asl (Azienda Sanitaria Locale), continuă cu un interviu cu un asistent social și, în cele din urmă, ajunge la tribunalul pentru minori. Este un parcurs lung și complicat, atât de lung încât, spun cei de la asociația Amici dei bambini, "de la început până la sfârșit pot trece patru-cinci ani.”

Deși legea prevede aproximativ șase luni pentru încheierea dosarului, itinerariul este întotdeauna mult mai lung. Pentru a obține OK-ul din partea serviciilor sociale, timpul de așteptare poate ajunge până la trei ani.

Adopțiile internaționale durează foarte mult timp

 

Adopțiile internaționale durează foarte mult timp, deși nu este doar o chestiune de birocrație. După obținerea OK-ului, există timpii de așteptare asociați cu actele de apropiere a copilului și de mutare în noul său cămin. Mai ales în cazul adopțiilor internaționale.

Există proceduri foarte lungi pentru cuplurile care au toate documentele în regulă, dar așteaptă ani de zile înainte de a-și putea aduce acasă copiii adoptați din Belarus, China, Brazilia.

România este mai flexibilă, dar numai dacă unul dintre părinți are cetățenie română, în timp ce în Brazilia doar copiii mai mari, de cel puțin zece ani, pot fi adoptați de cupluri străine.

 

Costurile și mutarea

 

Un alt capitol dureros este cel al costurilor. Există țări, cum ar fi Bolivia, în care este necesară o lună de ședere în locul de origine al copilului înainte ca transferul să poată avea loc. Și, deși, teoretic, fiecare cuplu ar avea dreptul la o rambursare de 9.000 de euro pentru această practică și la deductibilitatea a 50% din costuri, fondurile pentru adopție sunt deblocate cu sughițuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel