„Nu este momentul să facem o risipă financiară pe bunuri și servicii în acest an complicat”, a spus ministrul Finanțelor la finalul ședinței de Guvern. „Nu uitați că 10 milioane de persoane depind de bugetul de stat”.
Câciu, care spune că „trăim cea mai complicată situație din ultimii 70 de ani”, a precizat că nu vor fi afectate investițiile, asistența socială, pensiile sau salariile, și că reducerea cheltuielilor va fi însoțită de majorarea veniturilor la buget și de creșterea absorbției fondurilor europene.
Câciu spune că nu vor fi reduse doar achizițiile de bunuri și servicii, ci vor fi făcute economii și în alte sectoare, cum ar fi subvențiile și transferurile.
Pe de altă parte, pachetul de sprijin nu va duce la creșterea inflației, așa cum au anticipat unii analiști, a spus ministrul. Câciu spune că pachetul compensează niște creșteri de prețuri care au avut deja loc și cu creează inflație, care este pe costuri și nu pe cerere.
Angajările la stat, blocate. Vor continua doar angajările care au început deja procedurile
Din iulie vor fi înghețate și angajările la stat, a spus ministrul, care a precizat că decizia permite continuarea unor proceduri aflate în curs. „Cea mai mare creștere de posturi bugetare a avut loc între septembrie și octombrie 2021, cu 30.000 de posturi. În acest an avem o creștere de, cred, 1000 de posturi pe lună, la nivelul întregii administrații, locală și centrală, și vin după o serie de amânări a angajărilor la stat de câțiva ani. Nu are de unde să apare o creștere semnificativă a angajări”, a spus ministrul.
Coaliția de guvernare a decis luni lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice de „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro. Între măsurile anunțate se numără amânarea pentru 9 luni a tratelor la bănci și un sprijin unic de 700 de lei pentru pensionarii cu pensii mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News