Adrian Minda a dezvăluit că decizia de a emigra în Germania a fost influențată de dificultățile financiare cu care s-a confruntat el și familia sa. Situația s-a agravat în momentul în care s-a născut cel de-al treilea copil, și astfel au început să caute soluții pentru a îmbunătăți situația lor financiară.
„Abia după ce s-a născut și al treilea copil, ne-am gândit serios să plecăm, din cauza problemelor financiare. Și mai mult sau mai puțin printr-o minciună, în care am zis că sunt măcelar, am ajuns în Germania într-un abator." , a mărturisit Adrian.
„Lucram și câte 18 ore pe zi la început”
La începutul perioadei sale în Germania, Adrian Minda a muncit în abator și lucra adesea până la 18 ore pe zi, ceea ce a fost o provocare imensă. Situația era dificilă, mai ales că în acea perioadă abatoarele nu erau supravegheate corespunzător de autorități. De asemenea, firmele cu care lucrau aveau subcontracte cu alte firme din România, iar Adrian era angajat în România și detașat în Germania.
„Aici am lucrat și câte 18 ore pe zi în primul an. La început și mai ales acum câțiva ani a fost mai greu, nu erau abatoarele controlate foarte bine de autorități. Aveau subcontracte cu firme din România, cum am mers eu de exemplu, adică eram angajat în România detașat în Germania. Și practic ei nu răspundeau de angajații firmelor din România.
Erau două firme unde lucram eu, una cu angajați din România și una cu angajați din Ungaria. Acum nu mai există așa ceva, au fost presiuni foarte mari din partea sindicatelor cred, știu doar că au intervenit legislativ și au interzis munca în industria alimentară a cetățenilor europeni, cum ar fi Ungaria, Serbia, România în fabricile respective, care au fost obligate să preia tot. " a explicat Adrian.
În ciuda dificultăților, familia lui Adrian a avut de câștigat din mutarea în Germania
Cu toate că salariile nu erau la nivelul Germaniei, erau totuși considerabil mai mari decât cele din România, și familia a putut să ducă o viață mai confortabilă. Adrian a subliniat importanța comunității din Frankfurt, care a oferit sprijin și informații pentru a face tranziția mai ușoară. Cu ajutorul acestui sprijin, familia sa a reușit să învețe limba germană și să se integreze mai bine în societatea germană.
„Salariul nu era la nivel de Germania, era undeva între. Îmi amintesc că primul meu salariu a fost în 2012 primit în mână, pe geamul mașinii, în parcare. Am ieșit de la muncă și mi-a întins omul un plic cu 1600 de euro. Iar eu plecasem din România unde aveam un salariu în jur de 300 de euro. Eu am venit inițial singur aici, familia a mai rămas patru ani în țară și a fost mai greu.”, sune el.
„Știam că familiile cu mulți copii au prioritate în Germania”
De asemenea, una dintre schimbările majore pe care familia Minda le-a experimentat în Germania a fost sistemul de asistență socială, care le-a oferit un sprijin substanțial, în special pentru copiii lor. În plus, familia a beneficiat de alocații pentru copii semnificativ mai mari decât cele din România.
„Având trei copii am avut familia protejată de social de statul german, cu condiția să muncim neapărat. Însă nu știam deloc limba, așa că ei au zis ok, vă dăm minimul de care aveți nevoie să învățați. Și am făcut cursuri cam un an jumate până am ajuns la nivelul B2, iar acum soția poate munci ca asistentă în stomatologie, ceea ce a făcut și în România.
Toate astea s-au întâmplat pentru că locuim în zona Frankfurt, unde avem o comunitate foarte mare și ne ajutăm între noi. Și cum știi și tu informația înseamnă putere, dacă știi cui să îi ceri informațiile corecte, poți să o duci bine. Noi am fost îndrumați de către cineva și știam că familiile cu mulți copii au prioritate în Germania. Ca o paralelă cu România, pe vremea aia statul aici nu te ajuta deloc, aveam alocație cam 60 de lei pentru copil, iar în Germania primim în momentul de față aproximativ 250 de euro de copil." a subliniat Adrian.
Povestea lui Adrian Minda ilustrează cum emigrarea într-o țară străină poate schimba radical viața unei familii. Prin eforturi susținute și adaptare, familia Minda a reușit să se integreze cu succes în societatea germană și să-și asigure un viitor mai prosper pentru copiii lor.
Vezi interviul în întregime
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News