Adrian Năstase, ironii la adresa românilor revoltați de uciderea ursului de către prințul austriac: „Isterie. Mi-a plăcut gluma...“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Adrian Nastase, fost premier și vânător împătimit, ironizează scandalul iscat în jurul uciderii ursului Arthur de către prințul austriac. El susține ca, nici pe departe, Arthur nu a fost „cel mai mare trofeu din Europa”, așa cum s-a vehiculat și că această isterie nu va duce la nimic bun pentru România

Adrian Năstase este un amator de vânătoare, fiind foarte cunoscută situația din 2003 când, la o partidă de vânătoare, Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, s-a împușcat accidental cu propria armă la o partid de vânătoare organizată de Năstase. Fostul premier susține că ceea ce s-a creat în jurul subiectul împușcării ursului Arthur nu este decât „isterie“.

„Arthur – cel mai mare trofeu din Europa. E o exagerare. Dacă am înțeles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul în România a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Și mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a plăcut gluma cu ‘cel mai mare urs din Europa’. (...) Este vorba, într-adevăr, de un trofeu important dar discutăm doar de trofee din România, celelalte nu prea există sau poate le-au împușcat în secolele trecute. Dacă veți merge la Clubul de vânătoare din Paris, veți vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Când m-am uitat la eticheta, am văzut că fusese vânat în România, de un francez, prin anii ’70”, a declarat Năstase într-o postare pe blog.

Năstase consideră că s-a creat o „isterie” prin revolta românilor în legătură cu uciderea ursului Arthur și rememorează o discuție pe subiectul vânării urșilor pe care a avut-o cu Jaques Chirac, fostul președinte al Franței.

„Isteria cu împușcarea ursului Arthur (nu putea să-l cheme Ion sau Nicu) a cuprins România și Europa și acoperă scandalul vaccinărilor. Am fost solicitat de diverse televiziuni să comentez dar am refuzat, știind că este inutil. Brigitte Bardot sau ong-uri din țări care nu mai au urși, pentru că i-au împușcat pe toți, ne dau sfaturi despre cum să gestionăm populația de urși din România.

Prin 2003, la o întâlnire la Paris, cu președintele Chirac, acesta înainte de de a aborda temele politice, m-a întrebat de ce noi, în România, împușcăm urși. I-am răspuns că apreciem sfaturile de la prieteni dar se pare că noi știm să gestionăm populația de urși, având peste 6000 de urși (acum probabil s-a ajuns la aproximativ 10000), spre deosebire de Franța, unde ultimii doi urși tocmai fuseseră împușcați, din greșeală. I-am propus să relocăm un număr de urși în Franța. Mi-a spus că fermierii francezi ar fi nefericiți.

Nu știu cum a avut loc ‘extragerea’ lui Arthur, dacă s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este că prin isteria declanșată de unele ong-uri ecologiste (mai ales din străinătate), vor apărea presiuni legislative interne ce vor determina efecte în lanț. Vânătoarea are că rezultat, atunci când este rațională, să păstreze un echilibru între populația de urși și arealul în care aceștia trăiesc. (...)

Întrebarea este urșii trebuie ‘extrași’ după ce au atacat sau trebuie acționat preventiv menținând o densitate controlată? Cei deștepți știu răspunsul. Idioții sau cei interesați vor fi, în continuare, fanatici.

Vânătoarea cu străini s-a făcut (inclusiv pe vremea lui Ceaușescu) pentru că românii, în rare cazuri, vor plăti 5000, 10000, 20000 de euro pentru a vâna un urs sau un cerb. Sigur, urșii pot fi extrași GRATUIT după ce AU DEVENIT periculoși. De ce au nevoie ocoalele de vânătoare sau asociațiile de vânătoare de acești bani? Simplu, pentru a achiziționa hrană pentru animale și pentru a o duce pe munte”, a mai scris Năstase.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel