„PSD are o problemă de a finaliza, de a da legitimitate conduceri sale printr-un congres. În mod evident, semnarea listelor pentru parlamentare va trebui făcută de cineva care are o legitimitate, obţinută de alegerile din congres. Probabil că acest congres ar trebui să fie înainte de alegerile locale. Dacă, nu, atunci după alegerile locale, deşi vor fi discuţii cu anumite candidaturi la nivel local.
Partidul funcţionează aşa cum văd eu fără o autoritate puternică centrală, care nu are curajul să spună că «Tu nu ai şanse să câştigi chiar dacă eşti primar». Pentru a face aceste schimbări ai nevoie de o mare autoritate în partid. E foarte greu de construit această autoritate până la alegerile locale. Îmi amintesc că în 2004 am încercat să schimb câteva lucruri, am luat câteva decizii, dar rezultatul a fost destul de slab la alegerile locale. Am luat o măsura dură ca desfiinţarea Delegaţiei Permanente şi am reuşit să obţinem la alegeri parlamentare 37%, atât cât obţinusem la intrarea în ciclul electoral, după o perioadă de guvernare de 4 ani. În plan personal m-a costat mult, deoarece la al doilea tur de scrutin, la prezidenţiale, unii şefi de filială nu au mai avut entuziasmul necesar. Dacă va uitaţi la rezultate, pe judeţe, veţi avea care care au avut probleme cu mobilizarea.
După seria de înfrângeri de anul trecut , se putea trece la un PSD învingător de anul acesta. Probabil că nu. O anumită lipsă de decizie face rău pentru partid. Partidul trebuia stabilizat. Ceea ce şi-au propus şi Marcel Ciolacu, şi Paul Stănescu a fost să stabilizeze partidul care era într-o perioadă de hemoragie. Acum PSD ar trebui să încerce din nou să construiască un front al stângi mai larg, care să poate contrabalansa o dreaptă care ar avea 30 de puncte de rating la momentul de faţă“, a explicat fostul prim-ministru și fostul președinte PSD Adrian Năstase la emisiunea „Întrebări esențiale”.
„Este nevoie de o anumită înţelepciune a liderilor“
„Pentru a câştiga alegerile e nevoie de un front mai larg al stângii. Şi una dintre variante o reprezintă PRO România. L-am sunat pe Ponta şi l-am întrebat dacă au cerut 40 de locuri pe listele parlamentare. Mi-a spus că nu a existat nicio o discuţie cu PSD despre un eventual număr de locuri la parlamentare. Mai mult strategia PRO România este de obţine 5% la Parlamentare şi să obţină singur un număr de locuri. Sigur, Pro România are propria sa strategie. Este nevoie de o anumită înţelepciune a liderilor. Este importantă construirea unei echipe de lideri şi de o politică de alianţă. Da, a fost o perioadă, în care nu am înţeles unele lucruri pe care le-a făcut Ponta, dar nu vreau să comentez aceste lucruri. Încerc să păstrez relaţii corecte cu cei pe care i-am cunoscut şi pe care îi apreciez din punct de vedere intelectual“, a mai spus Adrian Năstase, pentru EVZ.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News