Fostul premier Adrian Năstase a lansat o interpretare legislativă care, potrivit acestuia, i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din luna mai.
Răspunsul este: Da. Stiu că vă doriti lucrul acesta si el se poate intâmpla.
Am stabilit că mandatul lui Iohannis, inceput in 2019, nu a fost finalizat. Demisia a intrerupt al doilea mandat. Ca atare, Iohannis figurează cu un singur mandat, ceea ce ii permite să candideze pentru un al doilea mandat constitutional la alegerile prezidentiale din luna mai.
Sunt bucuros că am putut să vă dau o veste bună!" a transmis Adrian Năstase
Tudorel Toader respinge scenariul lui Adrian Năstase
Totuși, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a respins ferm această teorie, subliniind că nu există nicio portiță legală prin care Iohannis să mai poată ocupa funcția supremă în stat. "Răspunsul e nu. Domnul Năstase ne-a provocat, noi îi cunoaștem spiritul ascuțit și intră în acel registru. Constituția spune clar că are dreptul să candideze pentru două mandate. El a avut două și ceva. Acel ‘ceva’ e controversat, dar sigur nu mai poate candida din nou", a declarat Toader.
Iohannis l-a lăsat pe Bolojan președinte interimar
Klaus Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni pe 12 februarie, printr-o demisie care a survenit în contextul declanșării în Parlament a procedurii de suspendare. Această inițiativă politică a fost motivată de opoziția parlamentară printr-o serie de nemulțumiri legate de modul în care fostul președinte și-a exercitat mandatul. Iohannis a argumentat însă că demersul suspendării era inutil și că România risca să intre într-o criză politică inutilă. „Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum", a spus el în momentul anunțului demisiei.
După plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni, Ilie Bolojan a preluat atribuțiile de președinte interimar. Ceremonia de predare-primire a mandatului a avut loc miercuri și s-a desfășurat într-un cadru oficial, în prezența reprezentanților Administrației Prezidențiale.
Momentul a fost marcat de un protocol solemn, desfășurat în mai multe etape. Inițial, Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan în Holul de Onoare al Palatului Cotroceni, unde cei doi au făcut o fotografie oficială și au avut o scurtă întrevedere. Ulterior, ceremonia de plecare s-a mutat pe Platoul Marinescu, unde fostul președinte a trecut pentru ultima dată în revistă Garda de Onoare. Imnul național al României a fost intonat, iar Iohannis a salutat Drapelul țării, în fața unei audiențe formate din angajați ai Administrației Prezidențiale și numeroși jurnaliști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News