Aerul condiționat ne poate infecta cu COVID-19 chiar dacă purtăm mască. Sfatul medicilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Numărul îmbolnăvirilor de Covid 19 se menține uriaș: 592 de cazuri au fost depistate în ultimele 24 de ore. Este a doua zi cu cele mai multe testări după 29 aprilie, când ne aflam însă în stare de urgență.

Medicii fac apel să respectăm regulile de protecție și de distanțare și să avem mare grijă în aceste zile toride: căldura vine la pachet cu un alt pericol: ventilația controlată, care ne poate infecta și dacă purtăm mască.

Brașovul, alături de Dâmboviţa, Argeş şi Prahova formează zona roşie a României. Numărul infectărilor a crescut constant după 1 iunie. În aceste condiţii, la Braşov, oficialii au început să monteze spitalul modular cu 27 de paturi ATI.

Epidemiologilor le este greu să localizeze şi să izoleze focarele.

Calculele făcute până acum de specialiştii în epidemiologie au arătat că virusul SARS COV-2 şi-ar putea scădea vara capacitatea de infectare, dar numai cu 20 la sută şi în anumite condiţii: temperaturi de peste 37 de grade Celsius mai multe zile la rând şi umezeala redusă. Totuşi:

„S-au făcut studii care arată că, la 56 de grade Celsius, în 15 minute, 10.000 de unităţi de virus pot fi distruse. Ce înseamnă? Imens, da, dar nu mai existăm nici noi! La o temperatură de vară de 34 de grade Celsius, virusul nu e atât de mult distrus. Oamenii când au apreciat că îi scade puterea de infecţiozitate s-au bazat pe analogia cu virusul gripal, din păcate nu e aşa!”, spune dr. Adriana Motoc, medic primar boli infecţioase.

 

„Niciodată aer condiţionat cu geamul închis”

 

Periculos este şi aerul condiţionat în aceste zile toride. Specialiştii ne recomandă în maşină, de pildă, să mergem şi cu geamul deschis, chiar dacă aerul este pornit.

Dr. Brânduşa Petruțescu medic imunolog: „Să pornim aerul condiţionat, dar să avem şi geamul deschis. Să mergem mereu cu geamul deschis!!! Și la autobuze ar trebui aer condiţionat, dar să lase şi lase şi geamul deschis, consumul ar fi mai mare, de benzină, de motorină. Niciodată aer condiţionat cu geamul închis pentru că recirculă particule la nesfârşit.”

Dr Adriana Motoc: „Pur şi simplu când vorbim elimină picături de salivă care ajung pe suprafeţe. Ridică particulele cu virus. Cei care sun expuşi mai mult trebuie să poarte şi ochelari.”

Sub aer condiţionat sau sub ventilator, masca nu e e ajuns. Şi ochii trebuie protejaţi. Ochii au legătură directă cu mucoasa nazală şi, astfel, posibilele virusuri coboară uşor spre plămâni.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel