Proprietarii n-au mai primit de două luni bani de la autorități pentru chiria și hrana refugiaților. Așa că vor să scape de ei, relatează Știrile PRO TV. La Constanța, în jur de 200 de ucraineni au ieșit în stradă, pentru a-și exprima nemulțumirea.
Sofia are 16 ani și a venit la noi împreună cu mama sa și cu cei doi frați mai mici. Până sâmbătă, trebuie să părăsească apartamentul în care au fost găzduiți, dar nu știu încotro s-o apuce. N-au găsit pe nimeni dispus să-i primească, iar bani de chirie nu au.
„Mama lor a încercat să se angajeze la muncă și nu a găsit, pentru că angajatorii au frică că ucrainenii nu sunt stabili si pot să migreze”.
Într-o clădire din nordul stațiunii Mamaia locuiesc peste 200 de cetățeni ucraineni. Cei mai mulți dintre ei femei și copii. Aceștia au fost somați ca până sâmbătă, 1 aprilie, să elibereze apartamentele. Proprietarul clădirii spune că facturile sunt de ordinul milioanelor de lei și că nu mai poate suporta cheltuielile.
„Noi în toamnă le-am pus la dispoziție clădirea, din păcate, în momentul ăsta nu mai putem să suportăm cheltuielile făcute de ei. De două săptămâni i-am rugat să își găsească în altă parte, deja se termină luna și din păcate nu și-au găsit”, spune Claudiu Matei, administrator bloc, conform sursei citate.
Inclusiv ucrainenii care și-au găsit un loc de muncă spun că nu-și permit o chirie și plata utilităților. Și cei care au stat până acum în hoteluri în Mamaia riscă să rămână pe drumuri.
„Prefer să închiriez apartamentul la o familie de români cu 400-500 de euro”
„Sumele care s-au adunat, pe care trebuie să le recuperăm, sunt foarte mari, ajung la aproximativ 900 de milioane de lei”, a precizat Oana Tănase, manager hotel, potrivit sursei citate.
Și un proprietar din București spune că nu se mai descurcă, după ce statul a întârziat cu plățile.
„Nici noi nu putem să îi susținem din buzunarul nostru la nesfârșit, adică mai bine prefer să închiriez apartamentul la o familie de români cu 400-500 euro, să își plătească și utilitățiile și nu am bătaie de cap, mai ales că acum avem niște restanțe pe care le-am plătit noi”, a precizat Emanuel Ionescu, proprietar.
Guvernul vrea să modifice programul de ajutorare a refugiaților. Astfel, potrivit unui proiect de ordonantă de urgență, aceștia vor primi 2.000 de lei pe lună, pe familie, timp de 4 luni, consecutiv.
Dar cu anumite condiții: printre altele, să își găsească un loc de muncă, iar copiii să meargă la școală. Ajutorul financiar va ajunge direct la refugiaţii, nu la proprietarii unităților unde sunt cazați, ca în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News