Afganistan. Execuțiile și amputările vor fi reluate. Oficial taliban: "Sunt necesare pentru securitate"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Fostul șef notoriu al poliției religioase a talibanilor a anunțat că pedepsele extreme, cum ar fi execuțiile și amputările, vor fi reluate în Afganistan, relatează BBC. Mollahul Nooruddin Turabi, în prezent responsabil pentru închisori, a declarat pentru AP News că amputările sunt "necesare pentru securitate".

El a spus că aceste pedepse nu pot fi aplicate în public, așa cum se întâmpla în timpul guvernării anterioare a talibanilor din anii 1990. Dar a respins indignarea față de execuțiile publice din trecut: "Nimeni nu ne va spune care ar trebui să fie legile noastre".

De când au preluat puterea în Afganistan, la 15 august, talibanii au promis o guvernare mai blândă decât în mandatul anterior.

Dar au fost deja raportate mai multe cazuri de încălcare a drepturilor omului în întreaga țară.

Joi, Human Rights Watch a avertizat că talibanii din Herat "percheziționează femeile de profil înalt, le refuză femeilor libertatea de mișcare în afara locuințelor lor și impun coduri vestimentare obligatorii".

Iar în august, Amnesty International a declarat că luptătorii talibani se află în spatele masacrului a nouă membri ai minorității Hazara, persecutată.

Secretarul general al Amnesty, Agnès Callamard, a declarat la acea vreme că "brutalitatea cu sânge rece" a crimelor a fost "o aducere aminte a trecutului talibanilor și un indicator îngrozitor a ceea ce ar putea aduce guvernarea talibană".

Cu câteva zile înainte ca talibanii să preia controlul asupra Kabulului, un judecător taliban din Balkh, Haji Badruddin, a declarat pentru Secunder Kermani, de la BBC, că susține interpretarea dură și literală a legii religioase islamice a grupului.

Hoților li se vor amputa mâinile, iar cei care fac sex necăsătoriți vor fi biciuiți

 

"În Sharia noastră este clar, pentru cei care fac sex și sunt necăsătoriți, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public", a declarat Badruddin. "Dar pentru cei care sunt căsătoriți, trebuie să fie uciși cu pietre până la moarte...". Pentru cei care fură: dacă se dovedește, atunci trebuie să i se taie mâna."

Turabi, cunoscut pentru pedepsele sale dure aplicate persoanelor prinse ascultând muzică nereligioasă sau tăindu-și barba în anii 1990, a declarat pentru AP că, deși formele dure de pedeapsă vor continua, grupul va permite acum televizoare, telefoane mobile, fotografii și videoclipuri.

Turabi - care se află pe o listă de sancțiuni a ONU pentru acțiunile sale din trecut - a declarat că miniștrii cabinetului talibanilor discută acum dacă pedepsele ar trebui sau nu să fie publice.

În anii 1990, execuțiile aveau loc în public pe stadionul sportiv din Kabul sau pe terenul vast al moscheii Eid Gah.

La acea vreme, Turabi era ministru al justiției și șef al Ministerului Propagandei Virtuții și Prevenirii Viciilor - poliția religioasă a talibanilor.

"Toată lumea ne-a criticat pentru pedepsele de pe stadion, dar noi nu am spus niciodată nimic despre legile și pedepsele lor", a declarat el în ultimul interviu.

La începutul acestei săptămâni, talibanii au cerut, de asemenea, să ia cuvântul la Adunarea Generală a ONU, care se desfășoară la New York.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că, deși este important să se comunice cu talibanii, "Adunarea Generală a ONU nu este locul potrivit pentru asta".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel