Afganistan: legi dure împotriva femeilor impuse de regimul taliban

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Fotografie creată de Gu Kssn, de la Pexels
Fotografie creată de Gu Kssn, de la Pexels

Săptămâna trecută, liderul taliban suprem Hibatullah Akhundzada a aprobat reprimarea sunetului vocilor femeilor, în temeiul noului set de legi strict al regimului islamist privind viciul și virtutea. Acestea se referă la toate aspectele vieții de zi cu zi, cum ar fi transportul public, muzică, saloane de frumusețe, și sărbători.

În noile reguli care se adresează femeilor se găsește obligativitatea ca o femeie să aibă corpul acoperit tot timpul cu un văl - hijab, primordial fiind acoperirea feței pentru a evita ispitele și pentru a nu-i ispiti pe ceilalți. De asemenea, îmbrăcămintea nu trebuie să fie subțire, strâmtă sau scurtă.

Femeilor li se cere să fie acoperite și în fața femeilor nemusulmane pentru a evita să fie corupte. În opinia talibanilor, vocea unei femei este considerată intimă, drept care nu ar trebui auzită cântând, recitând sau citind cu voce tare în public. În nou set de legi stricte le mai este interzis femeilor să se uite la bărbații cu care nu sunt rude prin sânge sau căsătorie.

Legea viciului și virtuții, care conține 35 de articole, este prima declarație oficială de legi din Afganistan de la preluarea puterii de către talibani în 2021, când s-a creat un minister pentru ”propaganda virtuții și prevenirea viciului”, anunță cnn.com. Ministerul, prin forța legilor pe care le va emite, va fi primul care va reglementa comportamentul celor vizați, putând administra avertismente, da pedepse sau aresta în cazul în care consideră ca legile au fost încălcate. Un alt rol al ministerului este de a supraveghea mass-media și de a eradica dependența de droguri.

Legile mai interzic publicarea imaginilor cu ființe vii, redarea muzicii, transportul femeilor care călătoresc singure, călătoriile de distanțe lungi pentru femeile afgane neînsoțite, amestecul între bărbați și femei care nu sunt înrudiți. La toate asta se adaugă obligativitatea ca pasagerii și șoferii să se roage la anumite ore.

Potrivit unui raport ONU, respins de regimul taliban, ministerul nou format contribuie la crearea ”unui climat de teamă și intimidare în rândul afganilor” prin edicte și metodele folosite pentru a le pune în aplicare, precizează cnn.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel