Africa confirmă primele cazuri de îmbolnăvire cu virusul letal Marburg

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Ghana, un stat suveran multinațional din Africa de Vest, a confirmat primele două cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg, o boală extrem de contagioasă din aceeași familie cu virusul care provoacă Ebola.

Potrivit autorităților, ambii pacienți au murit recent într-un spital din regiunea Ashanti din sudul țării. Probele lor au ieșit pozitive la începutul acestei luni și au fost verificate acum de un laborator din Senegal.

Oficialii din domeniul sănătății din națiunea vest-africană spun că 98 de persoane se află acum în carantină ca fiind suspecte de contact.

Printre acestea se numără rude, medici și lucrători de la morgă care au intrat în contact cu cei doi pacienți, conform BBC.

Aceasta este a doua oară când Marburg a fost identificat în Africa de Vest. Anul trecut a existat un caz confirmat în Guineea, dar acea epidemie a fost declarată încheiată în septembrie, la cinci săptămâni după ce a fost descoperit cazul.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sprijină autoritățile sanitare din Ghana, a lăudat răspunsul rapid al țării.

"Este un lucru bun, deoarece fără o acțiune imediată și decisivă, Marburg poate scăpa ușor de sub control", a declarat Dr. Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa.

"Există o întreagă echipă multidisciplinară pe teren care încearcă să se asigure că suntem capabili să descoperim adevărata sursă a acestei boli", a declarat pentru radio BBC Focus on Africa Dr. Patrick Kumah-Aboagye, șeful serviciului de sănătate din Ghana.

 

Au fost introduse măsuri stricte de depistare a contactelor și de control al infecțiilor pentru a preveni alte decese

 

De asemenea, echipele merg în comunități pentru a le face cunoscute simptomele și pentru a se asigura că acestea alertează autoritățile sanitare în cazul apariției unor cazuri suspecte.

Nu există încă un tratament pentru Marburg - dar medicii spun că băutul multă apă și tratarea simptomelor specifice sporesc șansele de supraviețuire ale pacientului.

Virusul este transmis oamenilor de la liliecii și se răspândește între oameni prin transmiterea de fluide corporale.

Cei care prezintă cel mai mare risc de a se infecta sunt membrii familiei și personalul spitalicesc care se ocupă de o persoană bolnavă.

 

Virusul este sever și a ucis peste 200 de persoane în trecut

 

Este o boală severă, adesea fatală, cu simptome care includ dureri de cap, febră, dureri musculare, vărsături de sânge și sângerări.

Oficialii ghanezi avertizează oamenii să se țină departe de peșteri și să gătească bine toate produsele din carne înainte de a le consuma.

Dincolo de Africa de Vest, focare anterioare și cazuri sporadice au fost raportate în Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda, precizează OMS.

Virusul a ucis peste 200 de persoane în Angola în 2005, fiind cea mai mortală epidemie înregistrată, potrivit organismului mondial de sănătate.

Primul focar de Marburg a avut loc în Germania, în 1967, unde au murit șapte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel