Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), prima reacție după oprirea vaccinării cu AstraZeneca

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Acțiunile AstraZeneca cresc pe măsură ce tratamentul cu anticorpi Covid-19 primește undă verde din partea autorităților de reglementare din Uniunea Europeană
Acțiunile AstraZeneca cresc pe măsură ce tratamentul cu anticorpi Covid-19 primește undă verde din partea autorităților de reglementare din Uniunea Europeană

Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentelor (EMA), Emer Cooke, a declarat că autoritatea de reglementare continuă să evalueze vaccinul AstraZeneca şi nu va da rezultatul revizuirii astăzi, relatează BBC.

Cooke  a spus că nu este ceva „neaşteptat să vezi reacţii adverse într-o lansare pe scară largă a vaccinurilor”, dar ar trebui să fie „evaluate rapid”.

Directorul EMA a mai precizat că nu există ”niciun indiciu” până acum care să arate că vaccinarea a provocat probleme de coagulare a sângelui. Şeful Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, a declarat că este „ferm convinsă” că beneficiile jabului depăşesc orice riscuri.

O investigaţie privind apariţia cheagurilor de sânge la persoane care au primit serul AstraZerneca este în curs de desfăşurare. De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ţărilor să nu oprească vaccinărea cu acest ser. Experţii în domeniul siguranţei vaccinurilor de la OMS se întâlnesc marţi pentru a revizui vaccinul Oxford-AstraZeneca.

EMA, prima reacție după oprirea vaccinării cu AstraZeneca

 

AstraZeneca spune că o analiză a 17 milioane de persoane care au primit serul în Europa a constatat că au existat 37 de cazuri care au dezvoltat cheaguri de sânge. România a decis, luni seara, 15 martie, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19, autorizate în momentul de faţă la nivel european, respectiv şi cu AstraZeneca.

Decizia a venit după ce cele mai puternice state din UE - Germania, Franţa, Spania, Italia - au suspendat administrarea serului „ca măsură preventivă”, după ce cazuri de tromboză au fost semnalate la persoane abia vaccinate.

Potrivit dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate.

Marţi au continuat deciziile de suspendare. Agenţiile de sănătate din Suedia şi Letonia au anunţat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în aşteptarea unor analize amănunţite ale autorităţilor sanitare internaţionale, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel