Agenția pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a avertizat oamenii cu privire la "riscul ridicat" de a fi victime ale traficului de persoane

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Uniunea Europeană dă asigurări că există motive de îngrijorare cu privire la traficul de persoane în rândul refugiaților care trebuie abordate de urgență.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale (FRA) a Uniunii Europene a avertizat miercuri oamenii cu privire la "riscul ridicat" de a fi victime ale traficului de persoane cu care se confruntă refugiații ucraineni care fug de invazia rusă în țara lor.

"Există motive de îngrijorare imediată care trebuie abordate de urgență", a declarat directorul FRA, Michael O'Flaherty, într-un comunicat, îndemnând statele membre ale UE să "înceapă să se gândească din timp la nevoile a milioane de oameni care s-ar putea să nu mai aibă o casă în care să se întoarcă". 

 

Riscul de trafic de persoane este deosebit de ridicat, în special în cazul femeilor și al copiilor neînsoțiți

 

FRA, care a efectuat mai multe inspecții în prima jumătate a lunii martie la frontierele Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei cu Ucraina, dar și în Republica Moldova, avertizează că riscul de trafic de persoane este deosebit de ridicat, în special în cazul femeilor și al copiilor neînsoțiți.

Având în vedere această situație, organizația cere "eforturi suplimentare" pentru a-i avertiza pe ucraineni, la controalele de frontieră, să nu accepte călătorii sau cazări neautorizate de autorități.

"În multe cazuri, am observat că autoritățile municipale au controlat și înregistrat șoferii care ofereau transport, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în afara centrelor de primire, în gări sau în autogări, în ciuda eforturilor poliției. ", descrie agenția europeană.

În acest sens, de la FRA subliniază că, pentru a evita riscul de trafic, minorii neînsoțiți trebuie, de asemenea, să fie plasați "imediat sub protecție"

Această agenție europeană se referă și la plângerile și informațiile privind rasismul și discriminarea la care au fost supuși cetățenii din țări africane și asiatice atunci când au încercat să fugă din țară, dar și ucrainenii de etnie romă, au declarat pentru Efe surse din cadrul FRA.

 

FRA a cerut ca relatările din mass-media despre astfel de incidente să fie investigate.

 

În general, FRA subliniază "solidaritatea enormă" față de cei care fug din Ucraina, solicită mecanisme de protecție comunitară pentru a sprijini autoritățile locale în acordarea de asistență în viitor și pentru a simplifica birocrația procesului de primire. 

Tot în legătură cu viitorul, FRA face apel la partenerii UE să se pregătească pentru a se ocupa de refugiați pe termen lung.

"În timp ce majoritatea persoanelor care fug de conflict doresc să se întoarcă în țara de origine cât mai curând posibil, acest lucru s-ar putea să nu se întâmple, iar șederea lor în Uniunea Europeană ar putea dura mai mult".

În acest sens, ei recomandă ca statele membre să abordeze traumele psihologice ale persoanelor strămutate, să se ocupe de nevoile specifice ale femeilor și copiilor, să prevină exploatarea prin muncă și să asigure reunificarea familiilor.

Până în prezent, aproximativ 3,5 milioane de ucraineni au fugit de invazia rusă, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel