Alarma este lansată de Coldiretti Puglia. Potrivit asociației, odată cu această creștere a costurilor de producție, prețul la raft ar putea ajunge între 8 și 10 euro pe litru.
Creșterile directe și indirecte determinate de prețurile energiei variază de la +170% pentru îngrășăminte la +129% pentru motorină în mediul rural, în timp ce sticla costă cu peste 30% mai mult decât anul trecut, dar există și o creștere de 35% pentru etichete, 45% pentru carton, 60% pentru conservele de tablă și chiar 70% pentru plastic.
Uleiul de măsline va fi de de cinci ori mai scump
Coldiretti Puglia își amintește cum anul 2022 a fost marcat de schimbările climatice care au afectat producția de măsline, reducând-o la jumătate. Vorbim de un sistem economic de peste 3 miliarde de euro între ferme, fabrici de ulei și industrii de prelucrare.
"Un plan strategic național pentru oleicultură nu mai poate fi amânat, punând în centru întreprinderile care sunt pe piață, generează venituri și locuri de muncă, precum și recuperarea numeroaselor plantații de măslini abandonate care trebuie reînnoite pentru a reda oxigen și speranță teritoriilor, continuând lupta pentru protejarea calității uleiului nostru de măsline extravirgin la nivel internațional, încercând să schimbăm unii parametri care îi penalizează pe fermierii noștri deja hărțuiți de schimbările climatice și de creșterea nesăbuită a costurilor energiei", spune Savino Muraglia, președintele Coldiretti Puglia.
Agricultorii din Italia, la capătul puterilor
În regiune, măslinele sunt cultivate pe mai mult de 370 000 de hectare de teren, cu cinci uleiuri de măsline extravirgine DOP și o IGP Olio di Puglia, pentru o valoare de un miliard de euro de producție brută vandabilă de ulei de măsline extravirgin.
"Producția regională a fost afectată de o secetă devastatoare, nemaiîntâlnită în ultimii 70 de ani, care a supus plantațiile de măslini la un stres hidric, afectând mai întâi înflorirea și apoi mugurii, mai ales în acele zone unde nu s-a putut interveni cu irigații de urgență pentru stingerea și reîmprospătarea plantelor. Dar mai multe companii au decis să nu intervină din cauza costurilor ridicate ale combustibilului, energiei electrice, serviciilor și produselor de sprijinire a nutriției solului", adaugă Pietro Piccioni, director al Coldiretti Puglia.
Și seceta din acest a contribuit major la diminuarea producției
Pentru a susține producția națională, potrivit asociației, sunt necesare resurse pentru a contracara costurile tot mai mari de gestionare a exploatațiilor agricole și pentru a implementa noi sisteme de irigații. Simultan, este nevoie și de lucrări de infrastructură pentru întreținerea, economisirea, recuperarea și reciclarea apei prin consolidarea rețelei de rezervoare din teritorii, crearea de bazine și, de asemenea, utilizarea fostelor cariere pentru colectarea apei de ploaie, arată Coldiretti.
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News