Conform unui sondaj efectuat la Universitatea din Zurich, instrumentele lingvistice ale inteligenței artificiale au „un talent neliniștitor pentru a produce dezinformare extrem de persuasivă pentru a genera campanii de dezinformare la scară largă, care ar putea eroda democrațiile”.
Studiul a convocat 697 de participanți să testeze diferența dintre tweet-eurile compuse de oameni și cele generate de tehnologia AI, în special GPT-3 de la OpenAI. Subiectele care făcut obiectul studiului au acoperit schimbările climatice, siguranța vaccinurilor, pandemia Covid-19, teoria pământului plat și tratamentele homeopatice pentru cancer. Tweet-urile GPT-3 au fost considerate mai precise și conțineau informații mai ușor de înțeles.
„Descoperirile studiului subliniază și importanța critică a reglementării pro-active pentru a atenua potențialul rău cauzat de campaniile de dezinformare conduse de inteligență artificială”. „Recunoașterea riscurilor asociate cu dezinformarea generată de inteligența artificială este crucială pentru protejarea sănătății publice și pentru menținerea unui ecosistem informațional robust și de încredere în era digitală.” anunță swissinfo.ch.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News